Κοροναϊός-Ελλάδα: Αυτά είναι τα ύποπτα κρούσματα – Μαρτυρίες που «τρομάζουν» (vids)

Ο κοροναϊός, ο φονικός… έφτασε την Τετάρτη (26/2) και στη χώρα μας. Η αγωνία και ο φόβος κυριαρχούν, με την Πολιτεία να συνιστά ψυχραιμία.

Το newsique.gr κάνει έναν απολογισμό με τα ύποπτα κρούσματα ανά περιοχή, ενώ παραθέτει και μαρτυρίες, οι οποίες «τρομάζουν».

Το μεσημέρι της Τετάρτης επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα κοροναϊού στη χώρα μας. Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από τον καθηγητή Παθολογίας-Λοιμώξεων και επιστημονικό συνεργάτη του ΕΟΔΥ, Σωτήρη Τσιόδρα, πρόκειται για γυναίκα ηλικίας 38 ετών, η οποία νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Όπως ανέφερε, τα συμπτώματα είναι ήπια και είναι καλά στην υγεία της. Η γυναίκα νοσηλεύται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης και όπως δήλωσε ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας, τηρείται το πρωτόκολλο. Η γυναίκα είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία.

Την ίδια στιγμή, στη Θεσσαλονίκη -στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και στο ΑΧΕΠΑ- δύο ασθενείς έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις και βρίσκονται σε αναμονή των αποτελεσμάτων.

Γιάννενα…

Ύποπτο κρούσμα κοροναϊού εντοπίστηκε στην Κέρκυρα και μεταφέρθηκε στα Γιάννενα, προκειμένου να εξεταστεί, σύμφωνα με το corfutvnews.gr. Πρόκειται για έναν 51χρονο πακιστανικής καταγωγής, ο οποίος είχε βρεθεί πρόσφατα στην Ιταλία.

Τρία ύποπτα κρούσματα στη Λάρισα

Ένα ακόμη ύποπτο κρούσμα κορονοϊού βρίσκεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και πρόκειται για μία 22χρονη κοπέλα από την Καρδίτσα, η οποία είχε ταξιδέψει στη βόρεια Ιταλία.

Σύμφωνα με το karditsapress.gr η κοπέλα εξετάστηκε από παθολόγο και αποφασίστηκε η διακομιδή της στο Νοσοκομείο της Λάρισας, προκειμένου εκεί να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις.

Νωρίτερα μία 60χρονη γυναίκα τέθηκε σε καραντίνα στο ίδιο νοσοκομείο, καθώς σύμφωνα με το τοπικό larissanet.gr η συγκεκριμένη γυναίκα είχε επιστρέψει από την Ιταλία.

Την ίδια ώρα και όπως αναφέρει το onlarissa.gr, πληροφορίες κάνουν λόγο πως εξετάζεται ένα ακόμη περιστατικό νεαρού μαθητή από χωριό κοντά στη Λάρισα, ο οποίος επίσης πρόσφατα βρέθηκε στη γειτονική Ιταλία.

Ύποπτο κρούσμα στην Καστοριά – Δεν πάει στο νοσοκομείο

Συναγερμός στην Καστοριά για ύποπτο κρούσμα Κοροναϊού…

Ο ασθενής εμφανίζει ύποπτα συμπτώματα του ιού που βρίσκεται σε έξαρση, ωστόσο δεν πηγαίνει στο νοσοκομείο. Βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ.

Μαρτυρία συνταξιδιώτη της 38χρονης ασθενούς

Συνταξιδιώτης της 38χρονης ασθενούς, ο οποίος βρισκόταν στην ίδια πτήση που την μετέφερε από το Μιλάνο για την Αθήνα το απόγευμα της Κυριακής, μίλησε στο MEGA.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, πριν αποχωρίσουν από το αεροδρόμιο του Μιλάνου, τους πήραν την θερμοκρασία τους. Ωστόσο, δεν συνέβη κάτι αντίστοιχο και στην Αθήνα, κατά την άφιξή τους.

Σύμφωνα με τον συνταξιδιώτη ο οποίος γνωρίζει και προσωπικά την 38χρονη, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού η ίδια φαινόταν υγιέστατη, και τίποτα δεν πρόδιδε το ότι είχε προσβληθεί από τον ιό.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το αεροπλάνο ήταν γεμάτο, καθώς αρκετοί είναι οι Έλληνες κάτοικοι της Ιταλίας που έχουν πανικοβληθεί από τις εξελίξεις και επιστρέφουν εσπευσμένα στην Ελλάδα.

Από το πρωί της Τετάρτης (26/02) που επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα, όπως εξήγησε ο συνταξιδιώτης της 38χρονης, έχει δεχτεί τηλεφωνήματα από γιατρούς, που τον ρωτούν για την κατάσταση του ιδίου και της οικογένειάς του, ενώ του έχουν αφήσει και κάποιο τηλέφωνο για να καλέσει σε περίπτωση που αισθανθεί αδιαθεσία.

Στο σχολείο τα παιδιά που γύρισαν από στην Ιταλία – Μία καθηγήτρια ήταν εμπύρετη

Η Σταυρούλα Δρογκάρη, Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων σε Λύκειο της Αθήνας, παιδιά από το οποίο είχαν επισκεφθεί πρόσφατα την Ιταλία, μιλώντας στο MEGA, εξήγησε ότι οχτώ μαθητές και δύο καθηγητές που συμμετείχαν σε πρόγραμμα Erasmus στο Μιλάνο επέστρεψαν στην Ελλάδα το βράδυ της Παρασκευής, έφτασαν στο «Ελ. Βενιζέλος» χωρίς να θερμομετρηθούν και χωρίς να υπάρξει κανένας έλεγχος από κάποια υγειονομική υπηρεσία, και επέστρεψαν στα σπίτια τους, όταν, μάλιστα, μία από τις δύο καθηγήτριες επέστρεψε εμπύρετη από την Ιταλία.

«Παρασκευή βράδυ επέστρεψαν και τη Δευτέρα το πρωί πήγαν κανονικά σχολείο. Άκουσα ότι μία καθηγήτρια ήταν εμπύρετη. Στο αεροδρόμιο δεν έγινε καμία θερμομέτρηση» τόνισε η ίδια.

«Επικοινώνησα με το υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα το μεσημέρι, με ενημέρωσαν ότι καλώς μπήκαν στις τάξεις τα παιδιά. Ο διευθυντής μας είχε όλη την Δευτέρα επικοινωνία με το υπουργείο και του είπαν να βάλει τα παιδιά μέσα στην τάξη. Όλοι οι γονείς είναι αναστατωμένοι» πρόσθεσε.

Τι καταγγέλλει ο σύζυγος της 38χρονης (video)

Το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού στη χώρα μας είναι γεγονός και πρόκειται για μια 38χρονη γυναίκα που επέστρεψε πρόσφατα από την Ιταλία.

Ωστόσο, η κατάσταση της υγείας της είναι πολύ καλή, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Τι καταγγέλλει ο άνδρας της 38χρονης
«Η σύζυγος είναι μια χαρά κι εγώ και ο μικρός. Όλο το αεροπλάνο θα κληθεί για εξετάσεις. Είμαστε στο σπίτι. Τρία αεροπλάνα ήρθαν από την Ιταλία στη Θεσσαλονίκη και δεν υπήρξε κάποιος έλεγχος στο αεροδρόμιο. Πήγαμε προληπτικά στο νοσοκομείο για εξετάσεις. Όλο το αεροπλάνο νόμιζε ότι θα κληθεί για εξετάσεις. Όσοι ήταν μαζί μας στην πτήση», δήλωσε στο Star ο σύζυγος της 38χρονης.

Αυτά είναι τα νοσοκομεία αναφοράς

Δεκατρία είναι τα νοσοκομεία αναφοράς τα οποία ορίστηκαν από το υπουργείο Υγείας για να υποδέχονται τα ύποπτα κρούσματα και να αντιμετωπίζουν τα επιβεβαιωμένα περιστατικά.

Όλα τα νοσοκομεία αναφοράς και τα πληρώματα των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ και Υγειονομικών Περιφερειών έχουν επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές.

Ήδη το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊού είναι μια 38χρονη στη Θεσσαλονίκη, η οποία πρόσφατα είχε ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία.

Σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα, καθηγητή λοιμωξιολογίας και υπεύθυνο για την παρακολούθηση του κορονοϊού για λογαριασμό του ΕΟΔΥ ήδη ιχνηλατούνται οι επαφές της και θα τεθούν οικειοθελώς σε απομόνωση.

Σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Οι συναρμόδιοι φορείς (Υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, Γ.Γ Δημόσιας Υγείας, Υγειονομικές Περιφέρειες, ΕΚΑΒ) βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα και θα επικαιροποιούν το σχέδιο δράσης σε τακτική βάση.

Τα νοσοκομεία είναι τα ακόλουθα:

  • ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία»,
  • ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
  • Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν»,
  • ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»
  • Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ,
  • Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης,
  • ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»
  • Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας,
  • ΓΝ Λαμίας
  • Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια»,
  • Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων
  • Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου,
  • ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»