Κοροναϊός – Ελλάδα: Αναλυτικά όσα προβλέπονται για τα σούπερ μάρκετ

Η νέα ΠΝΠ περιέχει έκτακτα μέτρα για τη διασφάλιση της τροφοδοσίας της αγοράς και τη λειτουργία σούπερ μάρκετ, υπεραγορών τροφίμων και επιχειρήσεων εστίασης.

Στην ίδια ΠΝΠ προβλέπεται άλλωστε και το έκτακτο μέτρο για τον περιορισμού του συνωστισμού στα σούπερ μάρκετ.

Αναλυτικά προβλέπεται πως:

Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος εμφάνισης και διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, η έλλειψη του οποίου βεβαιώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 6 μήνες, στα καταστήματα των υπεραγορών τροφίμων (super market) με ευθύνη των διοικήσεών τους, η προσέλευση των καταναλωτών γίνεται διασφαλίζοντας ότι τηρείται η αναλογία του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ και με ελάχιστη απόσταση τα δύο (2) μέτρα μεταξύ τους. Συνεπώς το μέτρο θα πάψει να ισχύει όταν το υπουργείο Υγείας μετά και από την γνωμοδότηση των ειδικών αποφασίσει πως δεν υφίσταται κίνδυνος διασποράς του κοροναιού.

Επίσης Αναστέλλονται για ένα μήνα και μέχρι 14 Απριλίου οι περιορισμοί της νομοθεσίας για τα ωράρια τροφοδοσίας των επιχειρήσεων, οι περιορισμοί στην κίνηση φορτηγών αυτοκινήτων στο οδικό δίκτυο της χώρας κλπ, ώστε να εξασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά. Η αναστολή των ωραρίων τροφοδοσίας ισχύει αποκλειστικά και μόνον για την περίπτωση της τροφοδοσίας των καταστημάτων που εμπορεύονται τρόφιμα, των υπεραγορών (super market), των υπαίθριων αγορών (λαϊκών αγορών) και των οργανωμένων αγορών τροφίμων. Ανάλογα με την αξάπλωση του κοροναίου θα επιμυκήνεται και το μέτρο.

Ταυτόχρονα διευκρινίζεται η διαδικασία που θα ακολουθείται σε περίπτωση που εντοπιστούν κρούσματα κοροναιού σε τέτοιες επιχειρήσεις. Όπως αναφέρεται : ¨ηαναστολή της λειτουργίας των κέντρων διανομής και ανεφοδιασμού των καταστημάτων που εμπορεύονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, των υπεραγορών (super market), των υπαίθριων αγορών (λαϊκές αγορές) και των οργανωμένων αγορών τροφίμων, για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19,αφορά μόνο τα τμήματα των εγκαταστάσεων της επιχείρησης, στα οποία εντοπίζεται κρούσμα της νόσου, και όχι το σύνολο της επιχείρησης αυτής”.

Τέτοια απόφαση αναστολής για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19 ανακαλείται αποκλειστικά με την έκδοση σχετικής απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η οποία εκδίδεται κατόπιν αιτήματος της επιχείρησης, που συνοδεύεται από:
α) υπεύθυνη δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου της περί απολύμανσης στο τελούν υπό αναστολή κατάστημα από ειδικά πιστοποιημένη για τον σκοπό αυτό εταιρεία και
β) απόδειξη παροχής υπηρεσιών της ως άνω εταιρείας απολύμανσης.

Επίσης προβλέπεται πως «για την εκτέλεση παράδοσης αγαθών στους καταναλωτές που έχουν παραγγελθεί από ηλεκτρονικό κατάστημα υπεραγορών (super market) ως κέντρο διανομής θεωρείται το φυσικό κατάστημα».

Τέλος όπως είναι γνωστό οι επιχειρήσεις εστίασης που έως σήμερα είναι αδειοδοτημένες για λειτουργία με τραπεζοκαθίσματα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες διανομής κατ’ οίκον ή παράδοσης στο κατάστημα (delivery και take away), χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση.