Κοροναϊός-Ελλάδα: Μόνο σε αυτούς θα γίνεται πλέον το τεστ στα δημόσια νοσοκομεία

Νέα ανακοίνωση εξέδωσε το Σάββατο (14/03) ο ΕΟΔΥ και αφορά τον εργαστηριακό έλεγχο και τον ορισμό κρούσματος κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας αναφέρει ότι «κάθε ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχας, πυρετός, δύσπνοια) κατά την προσέλευσή του σε οποιαδήποτε δομή παροχής υπηρεσιών υγείας πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ενδεχόμενο κρούσμα COVID-19, δηλ. με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων απομόνωσης από άλλους ασθενείς και επισκέπτες (π.χ. χωριστός χώρος αναμονής) καθώς και με τη λήψη των ενδεδειγμένου ατομικού εξοπλισμού προστασίας από το προσωπικό υπηρεσιών υγείας. Ασθενείς με ήπια συμπτώματα πρέπει να μην επισκέπτονται νοσοκομεία ή άλλες μονάδες υγείας και να παραμένουν στο σπίτι».

Τα κριτήρια για τον εργαστηριακό έλεγχο

Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει, ότι τα παρακάτω κριτήρια για εργαστηριακό έλεγχο έχουν συνταχθεί με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα και τονίζει ότι, καθώς η επιδημία εξελίσσεται, ενδέχεται να τροποποιηθούν.

Αυτά είναι τα κριτήρια που κατατάσσουν ένα κρούσμα ύποπτο

Ασθενείς με σοβαρή οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού που χρειάζονται νοσηλεία ή που νοσηλεύονται
Νοσηλευόμενοι ή φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων ή χρονίως πασχόντων με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού
Προσωπικό Υπηρεσιών Υγείας με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού
Ηλικιωμένοι ή άτομα με υποκείμενα χρόνια νοσήματα (π.χ. νοσήματα του αναπνευστικού, καρδιαγγεικά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, σοβαρή ανοσοκαταστολή) που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού.
Τέλος όπως επισημαίνει ο ΕΟΔΥ, επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι ένα άτομο με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, ανεξαρτήτως κλινικών συμπτωμάτων και σημείων

-Ad-