Κοροναϊός – Ελλάδα: Προσοχή – Αυτές είναι οι νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ

45 είναι πλέον τα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα μας και για αυτό το λόγο ο ΕΟΔΥ εξέδωσε νέες οδηγίες.

Με αυτό τον τρόπο ενημερώνει τους πολίτες για όσα πρέπει να γνωρίζουν σχετικά με τον κορονοϊό. Πότε κάποιος θεωρείται κρούσμα και ποιες ορίζονται ως στενές επαφές.

«Ο νέος κοροναϊός είναι μία γρίπη στη συμπεριφορά της και στον τρόπο που θα συμπεριφερθεί στην κοινότητα», είμαστε σε επιφυλακή και λαμβάνουμε μέτρα, επανέλαβε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας.

Αναφορικά με την στρατηγική του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας είπε ότι έχει εγκριθεί ομόφωνα από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων). «Τη στρατηγική του ΕΟΔΥ, η οποία ήταν σύμφωνη με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ενέκριναν ομόφωνα οι διακεκριμένοι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, καθώς και επισκέπτες εμπειρογνώμονες, ειδικά προσκεκλημένοι από το ευρωπαϊκό CDC για αυτό το σκοπό, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα και συνεργάζονται μαζί μας».

Τις ημέρες που έγινε το ερώτημα για τον συγκεκριμένο πολίτη, (τον 66χρονο, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως το πρώτο κρούσμα της εκδρομής στου Αγίους Τόπους), «ο ταξιδιώτης, όπως και η ομάδα του, δεν ανήκαν σε ύποπτα περιστατικά, γιατί δεν προέρχονταν από χώρα που είχε τοπική μετάδοση της νόσου. Ταυτόχρονα με εμάς, χθες, χώρες όπως οι ΗΠΑ, έχουν εισαγόμενα κρούσματα από χώρες που δεν αναφέρονται στις αντίστοιχες λίστες ελέγχου».

Πρόκειται για μια παγκόσμια επιδημία, είπε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι στον επικαιροποιημένο κατάλογο του ΕΟΔΥ, των χωρών και περιοχών που θεωρείται ότι υπάρχει συνεχιζόμενη μετάδοση του SARS-CoV-2, περιλαμβάνονται η Κίνα, το Χονγκ-Κονγκ, το Ιράν, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη , η Νότια Κοτέα, το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

Ανέφερε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης εξάρσεων της νόσου από το νέο κορονοϊό, είναι υψηλός, ιδιαίτερα σε άτομα που επιστρέφουν από χώρες στις οποίες υπάρχει μετάδοση του ιού στην κοινότητα.

Επανέλαβε ότι τα κύρια μέτρα με τα οποία θα αντιμετωπίσουμε αυτή την έξαρση της νόσου που έρχεται, αφορούν στα μέτρα υγιεινής των χεριών, της κάλυψης του βήχα, της κάλυψης του φτερνίσματος, της απομόνωσής μας στο σπίτι όταν εμφανίζουμε συμπτώματα όπως ο πυρετός και ο βήχας, ώστε να μη μεταδοθεί περαιτέρω ο ιός στους συνανθρώπους μας και ιδιαίτερα σε αυτούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο: στους ηλικιωμένους και στους ανθρώπους με τα χρόνια προβλήματα υγείας.

Άρα, οι άνθρωποι οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, θα πρέπει να αποφεύγουν τα ταξίδια σε χώρες οι οποίες έχουν κρούσματα, σε χώρες οι οποίες έχουν μεγάλη διάδοση στον πληθυσμό και αυτές οι χώρες όλο και αυξάνονται.

Ορισμός κρούσματος

Ο παρακάτω ορισμός έχει συνταχθεί με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα και αφορά, τόσο στην ανίχνευση των κρουσμάτων με υποψία λοίμωξης από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, όσο και στη δήλωσή τους στον ΕΟΔΥ, και – όπως τονίζει ο Οργανισμός – καθώς η επιδημία εξελίσσεται, ο ορισμός του κρούσματος ενδέχεται να τροποποιηθεί.

Ύποπτο κρούσμα

Ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχα, πυρετό, δύσπνοια) και χωρίς άλλη αιτιολογία που να εξηγεί πλήρως την κλινική εικόνα και με ιστορικό ταξιδιού ή διαμονής σε χώρα/περιοχή, σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο κατάλογο του ΕΟΔΥ, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων ή

Ασθενής με οποιαδήποτε οξεία νόσο του αναπνευστικού και ιστορικό στενής επαφής με επιβεβαιωμένο ή πιθανό κρούσμα COVID-19 εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων ή

Ασθενής με σοβαρή οξεία λοίμωξη αναπνευστικού (Severe Acute Respiratory Illness) η οποία απαιτεί νοσηλεία και για την οποία δεν έχει τεκμηριωθεί άλλη αιτιολογία.

Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται άμεσα σε εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2

Πιθανό κρούσμα

Ασθενής που έχει χαρακτηριστεί «ύποπτο κρούσμα» και έχει υποβληθεί σε εργαστηριακό έλεγχο, το αποτέλεσμα του οποίου ωστόσο είναι αδιευκρίνιστο, ή θετικό, αλλά με εργαστηριακή μέθοδο που ανιχνεύει γενικά ιούς που ανήκουν στην οικογένεια των κορονοϊών, και όχι ειδικά τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2.

Επιβεβαιωμένο κρούσμα

Άτομο με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, ανεξαρτήτως κλινικών συμπτωμάτων και σημείων.

Κάθε ύποπτο, πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα πρέπει να δηλώνεται άμεσα στον ΕΟΔΥ μέσω του «Δελτίου Δήλωσης Κρούσματος από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2».

Στενή επαφή

Ως «στενή επαφή» ορίζεται:

  • Άτομο με διαμονή στην ίδια οικία με ασθενή με COVID-19
  • Άτομο με άμεση σωματική επαφή με ασθενή με COVID-19 (π.χ. χειραψία)
  • Άτομο με απροφύλακτη επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις ασθενή με COVID-19
  • Άτομο με επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με ασθενή με COVID-19 σε απόσταση <2 μέτρα και για >15 λεπτά
  • Παραμονή σε κλειστό χώρο (π.χ. αίθουσα διδασκαλίας ή συσκέψεων, χώρο αναμονής νοσοκομείου, κλπ.) σε απόσταση <2 μέτρα και για >15 λεπτά
  • Επαγγελματίας υγείας ή άλλο άτομο που παρείχε φροντίδα υγείας ή εργαζόμενος που χειρίστηκε κλινικό δείγμα ασθενή με COVID-19 χωρίς τη λήψη ή επί αστοχίας των ενδεδειγμένων μέτρων ατομικής προστασίας
  • Συνταξιδιώτης στο ίδιο αεροσκάφος, ο οποίος καθόταν εντός απόστασης δύο σειρών θέσεων (προ κάθε κατεύθυνση) από τον ασθενή με COVID-19, άτομα που ταξίδευαν μαζί ή φρόντισαν τον ασθενή, και μέλη του πληρώματος που εξυπηρέτησαν το συγκεκριμένο τμήμα του αεροσκάφους όπου καθόταν ο ασθενής (επί ύπαρξης σοβαρών συμπτωμάτων ή μετακινήσεων του ασθενούς εντός του αεροσκάφους, που ενδέχεται να συνεπάγονται περισσότερο εκτεταμένη έκθεση, οι επιβάτες που κάθονταν στο ίδιο τμήμα του αεροσκάφους ή ακόμη και όλοι οι επιβάτες της πτήσης μπορεί να θεωρηθούν στενές επαφές)
Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Απάντηση Ιράν στις απειλές Τραμπ: «Απερίσκεπτες και προκλητικές δηλώσεις»
17 Μαρτίου, 2025
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, Ιωάννη
17 Μαρτίου, 2025
Καιρός: Ραγδαία αλλαγή του καιρού από τις επόμενες ώρες
17 Μαρτίου, 2025
Μήνυση από γονείς θυμάτων των Τεμπών κατά του Εφέτη ανακριτή για στοιχεία που λείπουν – Η αναφορά σε εκρηκτική ουσία
17 Μαρτίου, 2025
Θεσσαλονίκη: Ένταση και προσαγωγές σε διαμαρτυρία έξω από το θέατρο Αριστοτέλειον
17 Μαρτίου, 2025
«Είχα τη στολή για την δουλειά μου, είναι ψέμα ότι έκανα προσαγωγές» λέει ο 32χρονος fake αστυνομικός
17 Μαρτίου, 2025
Από τις παραλίες στις χιονοπτώσεις – «Βουτιά» του υδράργυρου ως και 2 βαθμούς
17 Μαρτίου, 2025
Τέμπη: Νέα ηχητικά ντοκουμέντα από το χάος λίγες ώρες πριν την τραγωδία – Έστελναν τρένα ανάποδα και στα τυφλά
17 Μαρτίου, 2025
Αλέξης Τσίπρας: «Το σημερινό καθεστώς οδηγεί την πατρίδα στα βράχια»
17 Μαρτίου, 2025
Οδύνη και οργή στη Βόρεια Μακεδονία – Ανατριχιαστικές μαρτυρίες για τη φονική πυρκαγιά
17 Μαρτίου, 2025