Κοροναϊός-Ελλάδα: Σε εγρήγορση για το χειρότερο σενάριο – 21 κρίσιμες μέρες

Ελεγχόμενη χαρακτηρίζεται η διασπορά των κρουσμάτων του κοροναϊού στη χώρα μας καθώς ο αριθμός έχει φτάσει στους 8.

Οι ελληνικές υγειονομικές Αρχές εντούτοις προετοιμάζονται πυρετωδώς για το χειρότερο σενάριο, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς οι μεγάλες αυξήσεις στα κρούσματα κατά κανόνα καταγράφονται τρεις με πέντε εβδομάδες μετά την είσοδο του ιού στη χώρα. Αλλωστε ακόμη κι αν αποδειχθεί ότι τα προληπτικά μέτρα απλά καθυστέρησαν τη δυναμική έλευση του Covid 19 στην Ελλάδα οι μονάδες υγείας θα έχουν στο μεταξύ κερδίσει πολύτιμο χρόνο.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ» ξεκινά σύστημα διπλής επιτήρησης για την ανίχνευση του νέου κοροναϊού στην κοινότητα και συνεπακόλουθα για την επίπτωσή του στον πληθυσμό. Ειδικότερα και ακολουθώντας το μοντέλο που εφαρμόζεται για την επιτήρηση της γρίπης θα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος ιού σε ασθενείς που βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά και σε ασθενείς που θα προσέρχονται στα νοσοκομεία με ήπια συμπτωματολογία γριπώδους συνδρομής.

Εν τω μεταξύ επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών αναπτύσσει μαθηματικά μοντέλα για να εκτιμηθεί κατά πόσο μπορεί να εξαπλωθεί η νόσος στην Ελλάδα τα πορίσματα της οποίας θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.