Κοροναϊός: Επιβιώνει στις επιφάνειες έως και 3 μέρες

Με ραγδαίους ρυθμούς εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη ο νέος κοροναϊός, με δεκάδες χώρες να έχουν σημάνει συναγερμό.

Μια νέα μελέτη που επικαλείται το LiveScience.com αναφέρει ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει στον αέρα έως και 3 ώρες, στο χαλκό έως και 4 ώρες, στο χαρτί έως και 24 ώρες, στο πλαστικό και στο ανοξείδωτο ατσάλι από 2 έως 3 μέρες.

Η μελέτη αυτή, η οποία δημοσιεύθηκε στη βάση δεδομένων preprint medRxiv την Τετάρτη 11 Μαρτίου, δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί.

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο στο «The Journal of Hospital Infection» ανέλυσε αρκετές δεκάδες έρευνες που είχαν δημοσιευθεί προηγουμένως για άλλους τύπους κορονοϊών, για να πάρει μια καλύτερη ιδέα για το πόσο χρόνο μπορούν να επιβιώσουν έξω από το σώμα.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αν ο νέος κορονοϊός μοιάζει πολύ με τα «ξαδέρφια» του, τον SARS και τον MERS, τότε μπορεί να παραμείνει πάνω σε μία επιφάνεια -όπως το μέταλλο, το γυαλί ή το πλαστικό- έως και 9 μέρες (συγκριτικά με τον ιό της γρίπης που παραμένει σε μία επιφάνεια έως και 48 ώρες).

Ορισμένοι από αυτούς δεν επιβιώνουν για τόσο καιρό σε θερμοκρασίες υψηλότερες από 30 βαθμούς Κελσίου. Οι επιστήμονες, επίσης, διαπίστωσαν ότι αυτοί οι κορονοϊοί μπορούν να «εξολοθρευτούν» αποτελεσματικά με οικιακά απολυμαντικά.

Για παράδειγμα, απολυμαντικά με 62-71% αιθανόλη, 0,5% υπεροξείδιο του υδρογόνου ή 0,1% υποχλωριώδες νάτριο (λευκαντικό) μπορούν να «σκοτώσουν» αποτελεσματικά τον κορονοϊό μέσα σε ένα λεπτό.

«Αναμένουμε ένα παρόμοιο αποτέλεσμα ενάντια στο 2019-nCoV», γράφουν οι ερευνητές, αναφερόμενοι στο νέο κορναϊό. Ωστόσο, παρόλο που ο νέος κορονοϊός είναι παρόμοιο στέλεχος με τον SARS, δεν είναι σαφές εάν θα συμπεριφερθεί το ίδιο.

Είναι πιθανό ένα άτομο να προσβληθεί με τον ιό αγγίζοντας μια μολυσμένη επιφάνεια ή ένα μολυσμένο αντικείμενο και στη συνέχεια αγγίζοντας το στόμα, τη μύτη και τα μάτια του, αναφέρουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Αλλά αυτό δεν θεωρείται ο κύριος τρόπος διάδοσης του ιού. Αν και ο ιός επιβιώνει στον αέρα, η νέα μελέτη δεν μπορεί να πει αν οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν από τον αέρα, σύμφωνα με το Associated Press.

Ο ιός είναι πιθανότερο να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω στενής επαφής και αναπνευστικών σταγονιδίων από βήχα και φτάρνισμα που μπορεί να προσγειωθεί στο στόμα ή στη μύτη ενός κοντινού ατόμου, σύμφωνα με το CDC.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Χάρης Δούκας: «Τον Σεπτέμβριο η ανέγερση των κερκίδων του γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό»
12 Φεβρουαρίου, 2025
Αρβανίτης: Και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εχθρός της πατρίδας;
12 Φεβρουαρίου, 2025
Σπαρτιάτες: Εξετάστηκαν στο Εκλογοδικείο οι προσφυγές κατά βουλευτών
12 Φεβρουαρίου, 2025
Συμφωνία για συνάντηση μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν: «Ξεκινούν άμεσα οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις»
12 Φεβρουαρίου, 2025
Ν. Κεραμέως: Τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων επεκτείνονται και στον Δήμο Αμοργού
12 Φεβρουαρίου, 2025
Love is in the… pizza: limited edition γεύσεις & προσφορές από τη l’artigiano για τον Άγιο Βαλεντίνο
12 Φεβρουαρίου, 2025
Τέμπη: Θέμα χρόνου το πόρισμα των πραγματογνωμόνων για τα νέα βίντεο από την τραγωδία
12 Φεβρουαρίου, 2025
Νέος σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αμοργό
12 Φεβρουαρίου, 2025
Νεκρός μέσα στην καμπίνα του φορτηγού του βρέθηκε 57χρονος στη Θεσσαλονίκη
12 Φεβρουαρίου, 2025
«Σε 45 λεπτά ενδεχόμενο τσουνάμι θα φτάσει στην Τουρκία» – Τι λέει ο Παπαδόπουλος για τους σεισμούς στη Σαντορίνη
12 Φεβρουαρίου, 2025