Μέχρι αργά τη νύχτα, ξημερώματα Παρασκευής (28/2) το τηλεφωνικό κέντρο του Νοσοκομείου Λαμίας, Νοσοκομείο Αναφοράς της 5ης ΥΠΕ σχετικά με τον κορονοϊό στη Στερεά Ελλάδα, χτυπούσε ασταμάτητα από πολίτες που ανησυχούσαν για το αν η εκδήλωση συμπτωμάτων κρυολογήματος που παρουσίασαν συνιστούν «ύποπτο» κρούσμα του νεόφερτου ιού.
Η ανησυχία ως ένα σημείο μπορεί να χαρακτηριστεί δικαιολογημένη μετά την εντυπωσιακή μετάδοση του ιού, ωστόσο πρέπει να αναλογιστούμε ότι ακόμη και αυτός ο κορονοϊός δεν κολλάει από το τηλέφωνο ή την ηλεκτρονική αλληλογραφία! Πρέπει να αντιληφθούμε επίσης ότι τέλη Φεβρουαρίου επισήμως η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης δραστηριότητας της κοινής γρίπης. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν δεκάδες περιστατικά – και θα υπάρχουν μέχρι τέλη Μαρτίου – εμπύρετα με βήχα και αίσθημα κακουχίας που φυσικά δεν είναι από τον covid -19.
Επίσης άνθρωποι που είχαν ταξιδέψει σε χώρες που δεν έχουν εκδηλωθεί κρούσματα του ιού, ή ταξίδεψαν ένα και δύο μήνες πριν εκδηλωθεί εκεί κάποιο κρούσμα, πάλι δεν υπάρχει πιθανότητα να έχουν κολλήσει.
Στην περίπτωση των δύο μαθητών (από Καμένα Βούρλα και Ιστιαία) κινητοποιήθηκε χωρίς λόγο ο μηχανισμός για τον κορονοϊό. «Αντιλαμβάνεστε τι θα συμβεί αν όλοι όσοι έχουμε ένα βήχα ή κάποια δέκατα τρέξουμε στο Νοσοκομείο για κορονοϊό», έλεγε στο LamiaReport γνωστός γιατρός που συνέστησε ως πρώτο μέτρο προφύλαξης την παραμονή στο σπίτι. Επανέλαβε επίσης ότι σε περίπτωση συμπτωμάτων πρώτα πρέπει να προφυλάξουμε τους άλλους και γενικά τη δημόσια υγεία. Αναζητούμε βοήθεια όταν τα συμπτώματα είναι έντονα ή έχουμε αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.
Η εκδήλωση έντονου βήχα που συνοδεύεται από δύσπνοια είναι συμπτώματα που χρήζουν εξέτασης από γιατρό.
Επιπλέον ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχει ειδική σελίδα όπου περιγράφει τον νέο κορονοϊό μαζί με οδηγίες, ερωτήσεις απαντήσεις, καθώς και συμβουλές για ταξιδιώτες και πληρώματα πλοίων αεροσκαφών και τραίνων.
Πηγή: lamiareport.gr