Κοροναϊός: Ξεπέρασαν τους 300 οι νεκροί – Εκτός Κίνας ο ένας

Οι Φιλιππίνες ανακοίνωσαν σήμερα τον πρώτο θάνατο εκτός Κίνας ασθενούς που είχε προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό, μια πληροφορία που ενέτεινε την παγκόσμια ανησυχία για την εξάπλωση της επιδημίας σε όλο τον κόσμο, η οποία έχει μέχρι στιγμής κοστίσει τη ζωή σε 304 ανθρώπους.

Η ανακοίνωση έγινε την ώρα που ολοένα και περισσότερες χώρες κλείνουν τα σύνορά τους στους ταξιδιώτες από την Κίνα.

Από τον Δεκέμβριο, οπότε και πρωτοεμφανίστηκε στην πόλη Ουχάν, ο κοροναϊός έχει μολύνει περισσότερους από 14.000 ανθρώπους στην Κίνα και έχει εξαπλωθεί σε 24 χώρες.

Η Ουχάν έχει τεθεί σε καραντίνα από τις 23 Ιανουαρίου, ενώ σήμερα μία ακόμη πόλη, μια άλλη κινεζική πόλη, η Ουεντζού, στα ανατολικά επέβαλε περιορισμούς στους περισσότερους από 9 εκατομμύρια κατοίκους της.

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί στην Κίνα το τέλος των διακοπών για το σεληνιακό νέο έτος. Οπότε οι κάτοικοι έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στα σπίτια τους με αεροπλάνα και τρένα, αν και πολλές επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

ΗΠΑ, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Ισραήλ έχουν απαγορεύσει στην είσοδο στο έδαφός τους των αλλοδαπών που έχουν επισκεφθεί στην Κίνα τις τελευταίες 14 ημέρες. Η Μογγολία, η Ρωσία και το Νεπάλ έχουν κλείσει τα χερσαία τους σύνορα με την Κίνα.

Τα περιοριστικά μέτρα ενδέχεται να καθυστέρησαν την εξάπλωση του ιού, όμως δεν την σταμάτησαν.

Ο ασθενής που πέθανε στις Φιλιππίνες ήταν ένας Κινέζος 44 ετών με καταγωγή από την Ουχάν. Λίγη ώρα νωρίτερα οι αρχές της χώρας είχαν ανακοινώσει ότι δεν θα δέχονται πλέον αλλοδαπούς ταξιδιώτες από την Κίνα.

«Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο που καταγράφεται εκτός Κίνας», δήλωσε ο Ραμπίντρα Αμπεγιασίγκε εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στις Φιλιππίνες.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου Βρετανία, Ρωσία και Σουηδία ανακοίνωσαν τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο έδαφός τους.

Στην Κίνα ο αριθμός των νεκρών έφτασε σήμερα τους 304, με τις αρχές να επισημαίνουν ότι 45 άνθρωποι πέθαναν τις τελευταίες 24 ώρες. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Κίνα αυξήθηκε επίσης σήμερα και πλησίασε τους 14.500.