Κοροναϊός: Ποια θα είναι η διαδικασία ταφής των θυμάτων

Ένας άνθρωπος έχει χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή του λόγω κοροναϊού στην Ελλάδα, ενώ τα κρούσματα αυξάνονται διαρκώς.

Τι συμβαίνει όμως με την ταφή των θυμάτων; Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος Κρικόρ Τσακιτζιάν σε εκπομπή υτου STAR, σύμφωνα με το Διεθνές Πρωτόκολλο υπάρχουν δύο φάσεις για την διαδικασία που ακολουθείται όταν υπάρξει νεκρός από τον ιό.

Η πρώτη φάση αφορά την περίπτωση που ο ιός δεν γνωρίζει διασπορά. Τότε, η σορός τοποθετείται σε ψυγείο μέχρι να ιχνηλατηθούν τα συγγενικά πρόσωπα.

Ωστόσο η χώρα μας, βρίσκεται στη δεύτερη φάση καθώς υπάρχει διασπορά του ιού με τα κρούσματα να ανέρχονται στα 98.

Σύμφωνα με το Διεθνές Πρωτόκολλο, στη φάση αυτή προβλέπεται να μην τελείται η διαδικασία της ταφής, όπως είναι γνωστή η ελληνική κοινωνία.

Η διαδικασία που ακολουθείται είναι πολύ συγκεκριμένη και απαιτεί μεγάλη προσοχή στη διαδικασία, καθώς ο ιός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και τα υγρά που εκκρίνει η σορός επικίνδυνα.

Έτσι, η διαδικασία που ακολουθείται είναι παραλαβή της σορού με ειδική στολή και η τοποθέτησή του σε ειδικό σάκο, ώστε να μην υπάρξει επαφή και τοποθετείται στο φέρετρο, χωρίς αυτό να ξανανοίξει. Μάλιστα, η τελετή της ταφής προβλέπεται να πραγματοποιείται σε κλειστό κύκλο, με ελάχιστους ή κανέναν παρευρισκόμενο.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί καμία εντολή γραφεία τελετών για τη διαδικασία ταφής των νεκρών από τον κορωνοϊό.