Κοροναϊός: Προς αναβολή η νέα μείωση φόρων

Όπως όλα δείχνουν ο κοροναϊός κάνει στην άκρη τα σχέδια μείωσης φόρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, καθώς τα στοιχεία που έρχονται από το μέτωπο των φορολογικών εσόδων είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.

Στον κακό από άποψης εσόδων Ιανουάριο, ακολούθησε ένας μη καλός Φεβρουάριος, ενώ ο Μάρτιος χαρακτηρίζεται ως καθολικά απογοητευτικός. Και η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω πριν υπάρξει σταθεροποίηση.

Ήδη διατυπώνονται προβλέψεις για απώλειες από τον κορωνοϊό που θα φτάσουν έως και το 1% του ΑΕΠ, ήτοι κοντά στα 1,88 δισ. ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο πως για τα σχέδια της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης από φέτος και τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ξεκαθάρισε ότι μπαίνουν προσωρινά σε αναστολή.

«Τώρα μας έρχεται ένας μετεωρίτης, θα πρέπει πρώτα να βρούμε την έκταση του φαινομένου. Αν δεν βλέπουμε το φως της εξόδου, δεν μπορούμε να μετρήσουμε το κόστος», δήλωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων, οι οποίες πρέπει να αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματος των φορολογουμένων, επανεξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών στη σκιά των επιπτώσεων που προκαλεί στις συναλλαγές των πολιτών η επιδημία του κοροναϊού.

Σε κάθε περίπτωση στο Γενικό Λογιστήριο στήνεται ήδη ένα σύστημα παρακολούθησης των επιπτώσεων στην οικονομία από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Το σύστημα θα παρακολουθεί κατά κλάδο και ανά γεωγραφική περιοχή τις επιπτώσεις της εξάπλωσης για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του φαινομένου.