Κοροναϊός: Στο «κόκκινο» το θερμόμετρο για πιθανή εξάπλωση – Μίνι «διάγγελμα» Μητσοτάκη

Συναγερμός επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο που επιχειρεί να θωρακιστεί πολύπλευρα και πολυεπίπεδα για ραγδαία έξαρση του κορονοϊού το επόμενο διάστημα.

Ο πρωθυπουργός κ. Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος από το πρωί έχει αλλεπάλληλες συσκέψεις, θα απευθυνθεί στις έξι το απόγευμα στους πολίτες, προκειμένου να τους ζητήσει να ακολουθούν όλοι με ευλάβεια τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων για τον περιορισμό του ιού. Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος συμμετείχε χθες στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε για τον κορονοϊό βρίσκεται σε συνεννόηση με τις ευρωπαϊκές ηγεσίες για την διαχείριση της πρωτόγνωρης αυτής κατάστασης που δημιουργείται παγκοσμίως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η θέση που διατύπωσε κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη ο κ. Μητσοτάκης, γην ανάγκη πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου, ώστε να μπορεί η κυβέρνηση να προστατεύσει όσους πλήττονται από την επιδημία, είχε θετική ανταπόκριση από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Το ίδιο και το ζήτημα της ανάληψης οικονομικών μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας που πλήττεται – κόστος το οποίο ο πρωθυπουργός ζήτησε να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους των κρατών-μελών, όπως προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας όπως η Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Στέλιο Πέτσα είναι τα πρώτα μιας σειράς μέτρων που θα ακολουθήσουν σε διάφορα .

Μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες σήμερα, επικρατούσε πυρετός και αλλεπάλληλες συσκέψεις στα υπουργεία, Οικονομικών, Εσωτερικών και Εργασίας, εν όψει των σημερινών ανακοινώσεων

Μεγάλη κινητοποίηση επικρατεί και στο υπουργείο Παιδείας, όπου γίνονται «ασκήσεις επί χάρτου» προκειμένου να αναζητούν τρόποι διαχείρισης των προβλημάτων που θα προκύψουν στο ορατό, πλέον, ενδεχόμενο, που θα απαιτηθεί να παραιτηθεί το κλείσιμο σχολείο και πανεπιστημίων πέραν των 14 ημερών και μάλιστα για χρονικό διάστημα που θα υπερβαίνει τον μήνα.

Σήμερα, πραγματοποιούνται στο υπουργείο Οικονομικών νέες συσκέψεις με τους παραγωγικούς φορείς, τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως όπου συζητούνται οι συνέπειες στην οικονομία και τα μέτρα στήριξης που απαιτούνται για την στήριξη των επιχειρήσεων, αλλά και το ζήτημα των φροντιστηρίων που θα παραμείνουν κλειστά και θα υπάρχει πρόβλημα με τις πληρωμές τους, καθώς, οι περισσότεροι πληρώνονται με τις ώρες των μαθημάτων που κάνουν μηνιαίως.