Κοροναϊός: Τα εγκληματικά λάθη που προκάλεσαν «έκρηξη» σε Αμαλιάδα-Πάτρα

Παραλείψεις στην τήρηση του πρωτοκόλλου που αφορά τη διαχείριση των ύποπτων περιστατικών εντοπίζονται σύμφωνα με καταγγελίες στην περίπτωση του 66χρονου άνδρα.

Ο άνδρας που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου Ρίου έφτασε στην Αθήνα αεροπορικώς έπειτα από ταξίδι στους Αγίους Τόπους την περασμένη Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου. Οπως περιγράφουν στα «ΝΕΑ» γιατροί της Αμαλιάδας ο ασθενής επικοινώνησε αμέσως μόλις το αεροπλάνο προσγειώθηκε στην Αθήνα με ιδιώτη γιατρό αναφέροντας το ταξιδιωτικό του ιστορικό σε συνδυασμό με τα ύποπτα συμπτώματα.

Σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες ο γιατρός με τη σειρά του επικοινώνησε με τον ΕΟΔΥ εν τούτοις η απάντηση που έλαβε από τους ειδικούς είναι ότι δεν πληροί τα κριτήρια του ύποπτου κρούσματος καθώς δεν ταξίδεψε σε χώρες υψηλού κινδύνου. Την επομένη Παρασκευή ο ασθενής επισκέφθηκε το ιατρείο ενός δεύτερου ιδιώτη γιατρού πνευμονολόγου. Ο ΕΟΔΥ μέσα σε περίπου ένα 24ωρο δέχθηκε και δεύτερο αίτημα όμως εκτίμηση των ειδικών παρέμεινε η ίδια.

Στο μεταξύ η κατάσταση της υγείας του ασθενούς επιδεινώνεται και την Κυριακή το απόγευμα εισάγεται στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας με παραπεμπτικό από τον ιδιώτη πνευμονολόγο που αναφέρει ύποπτο κρούσμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο ασθενής νοσηλεύθηκε στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας στην απομόνωση παρ’ όλα αυτά όπως αποδεικνύεται στην πράξη οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας με αποτέλεσμα περίπου 30 γιατροί και νοσηλευτές των δύο νοσηλευτικών ιδρυμάτων να βρίσκονται από την Τετάρτη το απόγευμα σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Τη Δευτέρα πια ο 66χρονος άνδρας διακομίζεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διακομιδή του έγινε από το πλήρωμα του EKAB χωρίς να ληφθούν τα προστατευτικά μέτρα που ορίζεται ότι πρέπει να λαμβάνονται σε διακομιδή ύποπτου περιστατικού. Χωρίς ειδικά αυξημένα μέτρα προστασίας έγινε και η νοσηλεία του ασθενούς ενώ ο ΕΟΔΥ επανέλαβε αρχικά τις ίδιες αντιρρήσεις σε ό,τι αφορά την εξέταση του ασθενούς για COV1D-19.

Πληροφορίες: ΤΑ ΝΕΑ