Δεν είναι ζήτημα πιθανοτήτων πλέον το να εμφανιστεί κρούσμα κορονοϊού και στη χώρα μας, αλλά ζήτημα ετοιμότητας, κατά τους Ελληνες επιστήμονες.
Τη στιγμή που τα επιβεβαιωμένα με 2019-nCoV κρούσματα έχουν πλησιάσει κατά πολύ την Ελλάδα –η Ιταλία έχει επιβεβαιώσει τουλάχιστον δύο περιστατικά– το ελληνικό υγειονομικό σύστημα εστιάζει στην όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία ώστε να αντιμετωπίσει πιθανή «εισβολή» του ιού, η οποία θεωρείται πλέον… θέμα χρόνου, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”.
Η περίπτωση του 60χρονου που επέστρεψε από την Ουχάν, την κινεζική πόλη από την οποία ξεκίνησε η επιδημία του νέου κορονοϊού, δοκίμασε «για τα καλά» τα αντανακλαστικά του ΕΣΥ. Από τον ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας) και το υπουργείο Υγείας έχει οργανωθεί εθνικό σχέδιο για αντιμετώπιση των κρουσμάτων, εφόσον υπάρξουν. Το σχέδιο αυτό διαρκώς επικαιροποιείται, όπως αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο αντιπρόεδρος, αρμόδιος για μεταδοτικά νοσήματα, του ΕΟΔΥ, Γεώργιος Παναγιωτακόπουλος και προσαρμόζεται στις κατευθυντήριες οδηγίες τόσο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) όσο και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων (ECDC). «Βλέπουμε τι κάνουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συνεδριάζουμε συνεχώς, βρισκόμαστε σε αυξημένη ετοιμότητα», αναφέρει. Το σχέδιο σε συνδυασμό με όλα τα νεότερα διεθνή δεδομένα αναμένεται να συζητηθεί τη Δευτέρα, στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας που συγκαλεί εκτάκτως ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Η χρήση θερμικών καμερών στα αεροδρόμια, μέτρο για το οποίο έχει γίνει πολύς λόγος, είναι μια δυνατότητα που παρόλο που έχει πέσει στο τραπέζι, δεν φαίνεται να συνιστά, για την ώρα τουλάχιστον, αποτελεσματική πρόληψη του κορονοϊού, κατά τους επιστήμονες. Και αυτό γιατί, όπως λένε, αφενός μπορεί κάποιος να φέρει τον ιό και να μην έχει εκδηλώσει συμπτώματα, πυρετό δηλαδή, καθώς στην ανίχνευση του πυρετού στοχεύουν οι θερμικές κάμερες, και, αφετέρου, με την τόσο αυξημένη δραστηριότητα της γρίπης, οι θερμικές κάμερες ενδεχομένως να φέρουν περισσότερη σύγχυση παρά ουσιαστική βοήθεια.
Αντίθετα, ο έγκαιρος εντοπισμός πιθανών κρουσμάτων κατά την προσέλευσή τους στα νοσοκομεία θεωρείται ότι μπορεί να περιορίσει τη διασπορά. Το «κρας τεστ», άλλωστε, έγινε την περασμένη Πέμπτη, μετά τις υποψίες για 60χρονο Ελληνα που είχε επιστρέψει πριν από λίγες ημέρες από την Ουχάν. Ο άνδρας απομονώθηκε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης μέχρι να αναλυθεί δείγμα από το Ινστιτούτο Παστέρ. Σε περίπτωση που το δείγμα θα ήταν θετικό, ο 60χρονος θα συνέχιζε να νοσηλεύεται μέχρι την αποθεραπεία του ενώ θα παρακολουθούνταν και τα πρόσωπα με τα οποία βρισκόταν σε επαφή μετά την επιστροφή του από την Κίνα. Ο στόχος των ειδικών σε αυτή τη φάση θα ήταν να ανακοπεί μία δευτερογενής μετάδοση, δηλαδή ένα νέο κρούσμα στην Ελλάδα με μετάδοση από τον 60χρονο, εάν ανιχνευόταν θετικός στον2019-nCoV.
Στον υγειονομικό σχεδιασμό έχουν οριστεί 13 νοσοκομεία αναφοράς σε ολόκληρη την Ελλάδα, τα οποία έχουν επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.