Κοροναϊός: «Θύμα» το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, προτάσεις για την αντιμετώπιση του ιού

Νυν υπέρ πάντων ο αγών για τον κοροναϊό αποφάσισε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επισημοποιώντας έπειτα από συνεδρίαση του Πολιτικού του Συμβουλίου της αναστολή όλων των προσυνεδριακών του διαδικασιών τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα οπότε θα εκτιμηθούν τα νεότερα δεδομένα.

Ως εκ τούτου σήμερα θεωρείται σχεδόν απίθανο το Συνέδριο που έχει προγραμματιστεί για το διάστημα 14-17 Μαΐου να διεξαχθεί τις προκαθορισμένες ημερομηνίες και στόχος της ηγεσίας του κόμματος φαίνεται πως είναι ο Ιούνιος ή οι αρχές Ιουλίου.

Στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου υπό τον Αλέξη Τσίπρα η απειλή του κοροναϊου σχεδόν μονοπώλησε την συνεδρίαση, αν και έγινε παρουσίαση του νέου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από τον Γιώργο Σταθάκη κι επιπλέον κουβέντα για την κλιμακούμενη τουρκική απειλή.

Τα μέλη του οργάνου συμφώνησαν πως προέχει το συμφέρον της κοινωνίας και όχι ασφαλώς το κομματικό συμφέρον και αποφάσισαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην μάχη για την αντιμετώπιση του κοροναϊου ξεκινώντας από μία θετική αντίδραση στα μέτρα που υιοθετεί η πολιτεία για την διαχείριση της κρίσης αυτής.

Κάτι που έχει φανεί ήδη και από το γεγονός πως ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει προχωρήσει σε προτάσεις για την αντιμετώπιση του κοροναϊου αλλά και στις παρεμβάσεις που κάνουν οι κ.κ. Ξανθός και Πολάκης σε στενή συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Παρ’ όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θεωρεί ότι η κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει και την οικονομική διάσταση αυτής της μείζονος κρίσης με δεδομένο ότι ήδη η οικονομία αλλά και η ανάπτυξη παρουσιάζουν υποχώρηση από το δεύτερο εξάμηνο του 2019. Η Κουμουνδούρου επιμένει και ζητάει από την κυβέρνηση της ΝΔ να αναστείλει άμεσα τον σχεδιασμό της για κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από την 1η Μαϊου και συγχρόνως να πάρει μέτρα ώστε να διασφαλίσει το εισόδημα των εργαζομένων στηρίζοντας έμπρακτα όσους εργάζονται σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία του κοροναϊου.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση οφείλει να ασκήσει πίεση προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ξεκινώντας από το Eurogroup της 16ης Μαρτίου ώστε η ΕΕ να σταματήσει να παρακολουθεί αδρανής τις εξελίξεις και να προχωρήσει σε γενναία μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Στην Κουμουνδούρου επιμένουν στην αναγκαιότητα στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας και επισημαίνουν ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης σε αυτό όλων των πολιτών ακόμη και των ανασφάλιστων, κάτι που δεν ισχύει σήμερα, εξέλιξη που εγκυμονεί ενδεχομένως σοβαρούς κινδύνους.

Έχει την αξία του το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην ανάγκη ενός ενιαίου εθνικού μετώπου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα γι’ αυτό και σε ανακοίνωσή του τονίζεται πως «είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας βρίσκει ολόκληρο τον ελληνικό λαό ενωμένο».