Κοροναϊός: Το απόρρητο σχέδιο για επίταξη σχολείων, στρατό στους δρόμους για το πλιάτσικο

Στην Ελλάδα από τη στιγμή που έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα κρούσματα ο κρατικός μηχανισμός κινείται σε έκτακτους ρυθμούς. Το απόρρητο σχέδιο για την ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού περιλαμβάνει δεκάδες δράσεις που περιλαμβάνουν μέτρα αποτροπής της εξάπλωσης του ιού.

Στο επιχειρησιακό πλάνο που ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή περιλαμβάνεται η εμπλοκή εκτός από τις υγειονομικές υπηρεσίες της Αστυνομίας,της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού, της ΕΥΠ ακόμη και των Ενόπλων Δυνάμεων. Προβλέπονται μέτρα που ξεκινούν από την απαγόρευση εκδηλώσεων μαζικής συμμετοχής έως και το κλείσιμο σχολικών μονάδων, την απαγόρευση κυκλοφορίας, την άμεση εμπλοκή του Στρατού ακόμη και το κλείσιμο των συνόρων, εάν η κατάσταση εξελιχθεί δραματικά και πάρει τη μορφή πανδημίας.

Η πρώτη και η δεύτερη φάση του σχεδίου έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή, ωστόσο υπάρχουν κι άλλες φάσεις, που θα ενεργοποιηθούν αν χρειαστεί.

Τρίτη φάση

Η τρίτη φάση του απόρρητου σχεδίου ξεκινάει από την ώρα που η πολιτεία δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες με τις κλίνες στα νοσοκομεία αναφοράς. Το πρώτο που ενεργοποιείται όταν περάσουμε στην τρίτη φάση είναι η ένταξη των αναπληρωματικών δομών στο σχέδιο. Και όταν λέμε αναπληρωματικές δομές εννοούμε χώρους δημόσιους και ιδιωτικούς που εντάσσονται στον σχεδιασμό με δημεύσεις-επιτάξεις σχολείων στρατοπέδων κατασκηνώσεων. Σκοπός είναι να δημιουργηθούν χώροι νοσηλείας νοσούντων.

Τα ακραία σενάρια

Στην τρίτη φάση του σχεδίου περιλαμβάνονται και τρία ακραία σενάρια με το ένα από αυτά να προβλέπει κάτι που δύσκολα θα συμβεί. Ομως όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές μια σοβαρή πολιτεία που αναλαμβάνει να εκπονήσει επιχειρησιακό σχέδιο έκτακτης ανάγκης οφείλει να λάβει υπόψη όλες τις παραμέτρους και τα πιθανά σενάρια ακόμα και τα πιο ακραία για να θωρακίσει τη χώρα. Σε αυτά εμπλέκεται και ο Στρατός ενώ υπάρχει και το τελευταίο από τα τρία στο οποίο κεντρικό ρόλο παίζουν οι Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς εφαρμόζεται ο στρατιωτικός νόμος. Στο συγκεκριμένο σενάριο έχει ξεσπάσει πανδημία παντού επικρατούν χάος και υστερία γίνεται πλιάτσικο και η Αστυνομία αδυνατεί να εφορμόσει τον νόμο και να επιβάλει την τάξη. Παράλληλα γίνεται έλεγχος στα σύνορα αυτά κλείνουν επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας.

Πληροφορίες: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ