Κορονοϊός: 35 νέοι θάνατοι και 672 εισαγωγές

Τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ στην έκθεσή του σχετικά με την γρίπη και τον κορονοϊό στη χώρα μας.

Την τελευταία εβδομάδα (23 Σεπτεμβρίου 2024 – 29 Σεπτεμβρίου 2024), παρατηρείται αύξηση στη θετικότητα του κορονοϊού στη χώρα μας, στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν 672 νέες εισαγωγές, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 593. Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν εννέα. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν οχτώ. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 23.

Ο αριθμός των θανάτων ήταν 35. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 29.

Από 27/9 αναγνωρίστηκε από το ECDC ως στέλεχος ενδιαφέροντος η υπο-παραλλαγή KP.3 της ΒΑ.2.86, ενώ υπό παρακολούθηση τέθηκε και η υπο-παραλλαγή XEC της ΒΑ.2.86. Τις τελευταίες εβδομάδες το στέλεχος που επικρατεί είναι το KP.3, ενώ την εβδομάδα 33/2024 ανιχνεύτηκαν τα πρώτα στελέχη XEC στη χώρα. Τα στελέχη αυτά δεν έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου.

Σε εθνικό επίπεδο, το σταθμισμένο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα σε σχέση με τα ιστορικά δεδομένα, με ήπια αυξητική τάση. Σε τέσσερις από τις δέκα περιοχές τα επίπεδα του ιικού φορτίου εμφανίζονται υψηλά, με διαφαινόμενη αυξητική τάση, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές τα επίπεδα είναι χαμηλά/μέτρια.

Συστήνεται στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα) η σχολαστική τήρηση των μέτρων πρόληψης κατά των λοιμώξεων αναπνευστικού και η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής επί συμπτωμάτων, προκειμένου να χορηγείται έγκαιρα θεραπεία. Παράλληλα συστήνεται στο γενικό πληθυσμό, επί παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, ο περιορισμός των επαφών με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

Ιός της γρίπης

Η θετικότητα για γρίπη όπως εκτιμάται από τα δίκτυα επιτήρησης στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) και στο νοσοκομειακό περιβάλλον (δίκτυο επιτήρησης SARI), παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με ανίχνευση σποραδικών
μόνο θετικών δειγμάτων. Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

Δεν ανευρέθηκαν θετικά δείγματα τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ), όσο και στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI).

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Φυσικό αέριο: Ο ΙΕΑ βλέπει ρεκόρ στη ζήτηση για το 2025
3 Οκτωβρίου, 2024
Δημοσκόπηση MRB: Ντέρμπι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ
3 Οκτωβρίου, 2024
Το Ισραήλ έπληξε εγκαταστάσεις μυστικών υπηρεσιών της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό
3 Οκτωβρίου, 2024
ΥΠΕΞ Λιβάνου: «Ο Νασράλα συμφώνησε σε εκεχειρία πριν δολοφονηθεί, το ήξεραν όλοι»
3 Οκτωβρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: Επιμνημόσυνη δέηση για τον 26χρονο Ιωνά που δολοφονήθηκε στο Τελ Αβίβ
3 Οκτωβρίου, 2024
Το νέο βίντεο Κασσελάκη – «Είμαι ο Στέφανος. Σκέτο»
3 Οκτωβρίου, 2024
Δραματικές στιγμές στη Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ έτοιμες να ανάψουν «πράσινο φως» για ισραηλινά αντίποινα σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις
3 Οκτωβρίου, 2024
Επίδομα Θέρμανσης: Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι
3 Οκτωβρίου, 2024
Η προειδοποίηση Μακρόν με το βλέμμα σε ΗΠΑ και Κίνα – «Η ΕΕ μπορεί να πεθάνει»
3 Οκτωβρίου, 2024
Κακοκαιρία Cassandra: Ισχυρές καταιγίδες θα χτυπήσουν τη χώρα
3 Οκτωβρίου, 2024