Η επόμενη μέρα από την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία, πέραν της χρήσης μάσκας στους κλειστούς χώρους – μέτρο που είναι δεδομένο ότι θα περιλαμβάνεται στο πακέτο των σημερινών αποφάσεων – περιλαμβάνει και διεύρυνση των μαζικών τεστ στον πληθυσμό.
Το μέτρο αυτό θεωρείται κρίσιμο για τους επιστήμονες, καθώς θα δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθεί η πολιτεία με μεγαλύτερη ασφάλεια και ταχύτητα τον ρυθμό εξάπλωσης του ιού στον γενικό πληθυσμό – στοιχείο κρίσιμο για την ολοκλήρωση του σχεδίου κατάργηση του lock down, αλλά και την οργάνωση της «επόμενης ημέρας που χαρακτηρίζεται από το στοίχημα της λεγόμενης «ανοσίας της αγέλης».
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsique, το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει στη σύμβαση συμφωνιών με δύο εταιρείες, αμερικανικών και ελβετικών συμφερόντων, για την προμήθεια σημαντικού αριθμού διαγνωστικών τεστ, που θα ερευνούν πόσοι πολίτες νόσησαν αλλά πέρασαν «κάτω από τα ραντάρ» του δημοσίου συστήματος υγείας, καθώς δεν παρουσίασαν συμπτώματα και έχουν δημιουργήσει αντισώματα.
Κατά τις ίδιες πηγές, σύμφωνα με τον προγραμματισμό των επιστημόνων, σε περίπου έναν μήνα, δηλαδή, στα τέλη Μαίου, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να διενεργεί περίπου 8000 τεστ ημερησίως.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι χθες, ο ΕΟΔΥ δημοσίευσε στην ηλεκτρονική του ιστοσελίδα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που αφορά στην πλήρωση 1.100 θέσεων εργασίας. Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αφορά προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων (ΔΕ οδηγοί, ΠΕ/ΤΕ νοσηλευτές, ΠΕ διοικητικοί) με καθεστώς συμβάσεων Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ), διάρκειας 3 μηνών, με δυνατότητα παράτασής τους για ακόμη ένα τρίμηνο και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Υποέργου 1 «Στελέχωση 500 ΚΟΜΥ και τηλεφωνικού κέντρου ΕΟΔΥ» με αντικείμενο τη στελέχωση 500 Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) ειδικού σκοπού και του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΟΔΥ.