Κορονοϊός: Αυξήθηκαν οι νεκροί – Σε συναγερμό το σύστημα Υγείας

Αυξάνεται ο τραγικός κατάλογος των νεκρών λόγω κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς τα ξημερώματα του Σαββάτου κατέληξαν άλλοι δυο άνθρωποι.

Συγκεκριμένα, ένας 82χρονος έχασε τη μάχη νοσηλεύομενος διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού από τις 16 Σεπτεμβρίου. Ο 82χρονος κατέληξε από σηπτική καταπληξία και πολυοργανική ανεπάρκεια, ενώ έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

Λίγη ώρα αργότερα, κατέληξε επίσης στον Ευαγγελισμό ένας 73χρονος, που νοσηλευόταν διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του νοσοκομείου από τις 12 Σεπτεμβρίου. Αρχικά, είχε εισαχθεί στον Ερυθρό Σταυρό, ενώ κατέληξε λόγω σηπτικής καταπληξίας κι ενώ έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

Σημειώνεται πως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής πως 431 άνθρωποι έχουν καταλήξει λόγω κορωνοϊού στη χώρα.

Πίεση στο σύστημα Υγείας

Μέρα με τη μέρα πιέζεται όλο και περισσότερο το σύστημα υγείας αφού αυξάνονται οι ασθενείς στα νοσοκομεία και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του Λεκανοπεδίου (χθες ανακοινώθηκε αριθμός ρεκόρ με 98 διασωληνωμένους). Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την εγρήγορση των αρχών, οι οποίες ενισχύσουν τις ΜΕΘ με νέες κλίνες.

Το μέχρι σήμερα ρεκόρ ασθενών με Covid-19 σε ΜΕΘ είχε καταγραφεί τον Απρίλιο και ήταν 93.

Σε προηγούμενη εκτίμηση των αρμοδίων, είχε αναφερθεί ο αριθμός 100 ως όριο για την κάλυψη ΜΕΘ από ασθενείς με κορονοϊό.

Από τότε, ωστόσο, οι δομές έχουν ενισχυθεί και έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται από τα νεότερα στοιχεία και τα μοντέλα που αναπτύσσονται.

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του ΕΟΔΥ η διάμεση ηλικία των 98 ατόμων που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 68 ετών.

27 (27.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

To 90.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 237 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, από τα χθεσινά 391 συνολικά κρούσματα, τα 161 βρίσκονται στην Αττική. Ωστόσο, όπως εξήγησε, στην Αττική φαίνεται να υπάρχει μία σταθεροποίηση ωστόσο «είναι νωρίς για να εξάγουμε συμπεράσματα».