Κορονοϊός: Ανακοινώνονται νέα μέτρα – Στα 400 ευρώ το επίδομα

Τη δεύτερη δέσμη των οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορoνοϊού, θα ανακοινώσουν από κοινού σήμερα στις 12.00, οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε τη διάθεση δύο δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη παραγωγικών δραστηριοτήτων με προβλήματα λόγω μείωσης του τζίρου, ενώ τόνισε και ότι το κράτος, και όχι η επιχείρηση, αναλαμβάνει να καταβάλει μέρος του μισθού των εργαζομένων στους κλάδους που πλήττονται, κάνοντας έκκληση στους εργοδότες να μην προχωρήσουν σε απολύσεις.

Τη δέσμη μέτρων της κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων έναντι των προβλημάτων που ανέκυψαν λόγω της πανδημίας του κοροναϊού ανακοινώνουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας την Τετάρτη το μεσημέρι.

Το «επίδομα» αυτό του κράτους σε εργαζομένους λόγω του υποχρεωτικού λουκέτου των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονταν θα κυμαίνεται στα 400 ευρώ, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο Mega.

Το επίδομα αυτό είχε ξεκινήσει από αρκετά ψηλότερα. Στη σύσκεψη του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με τους κοινωνικούς εταίρους στο τραπέζι είχε πέσει η πρόταση για ενεργοποίηση της διάταξης που προβλέπει εφάπαξ επίδομα ύψους 718 ευρώ για 45 ημέρες που θα αφορά εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που κλείνουν λόγω ανωτέρας βίας για την αποφυγή διάδοσης του κοροναϊού. Σημειώνεται ότι το έκτακτο αυτό επίδομα έχει δοθεί μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα.

Ωστόσο, όσο ο κοροναϊός εξαπλωνόταν μέχρι που αναβαθμίστηκε επισήμως σε πανδημία από τον ΠΟΥ, τα μέτρα γίνονταν όλο πιο αυστηρά και οι απαγορεύσεις όλο και περισσότερες τα ευρώ άρχιζαν να μειώνονται. Τώρα με την αγορά ουσιαστικά κλειστή εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, ο αριθμός των εργαζομένων που θα δικαιούνται επίδομα είναι αισθητά μεγαλύτερος από τους αρχικούς υπολογισμούς, οπότε τα χρήματα πρέπει να μοιραστούν.

Την άποψη βέβαια αυτή δεν τη συμμερίζονται όλοι με την αντιπολίτευση, κυρίως την αξιωματική, να προτείνει η κυβέρνηση να καλύψει εξ ολοκλήρου το μισθολογικό κόστος για να μην υπάρξει εκτίναξη της ανεργίας αλλά και να μην επωμιστούν τη ζημιά για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι.