Τα ταξίδια στο εξωτερικό αλλά και τις κοινωνικές συναθροίσεις πριν από το εθνικό lockdown… ενοχοποιούν οι επιστήμονες για το μυστήριο που έχει προκύψει σε επτά δήμους της χώρας, όπου παρατηρήθηκε ιδιομορφία στην τοπική διασπορά και στη σχέση αριθμού κρουσμάτων και πληθυσμού.
Η Κηφισιά, η Φιλοθέη – Ψυχικό, το Χαλάνδρι, η Νέα Ιωνία αλλά και η Καστοριά, η Ξάνθη και η Εορδαία έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των επιδημιολόγων, που αναζητούν τις «κρυφές» διαδρομές του κορονοϊού στη χώρα μας.
Σχετικές διευκρινίσεις έκανε χθες εντούτοις ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, υπογραμμίζοντας ότι για τους νομούς και τους δήμους όπου εντοπίστηκε κατά τις τελευταίες 42 ημέρες των ελέγχων αυξημένη δραστηριότητα δεν συντρέχει πλέον κανένας λόγος ανησυχίας για τους κατοίκους. Και πρόσθεσε πως σε συνεργασία με τους δήμους έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως είναι η απολύμανση, η ιχνηλάτηση των επαφών έπειτα από τον εντοπισμό κρούσματος κ.ο. κ.
Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, μιλώντας στα «ΝΕΑ» και ερωτώμενος για τις «επιβαρυμένες» περιοχές, επιχείρησε να δώσει μια πρώτη απάντηση αντλώντας στοιχεία από το παράδειγμα της Καστοριάς. «Εχει διαπιστωθεί ότι ορισμένοι δήμοι, δεδομένης της αναλογίας πληθυσμού και επίπτωσης, υπερέχουν σε κρούσματα. Και δεδομένου ότι το lockdown ήταν καθολικό και αφορούσε το σύνολο της χώρας, η εξήγηση δεν θα μπορούσε να είναι οι επαφές. Το πιθανότερο είναι, όπως συνέβη στην Καστοριά, να είχαμε εισαγωγές κρουσμάτων. Μια άλλη πιθανότητα είναι κοινωνικές συγκεντρώσεις πριν από την καραντίνα».
Επιπρόσθετα και σύμφωνα με τον ειδικό, μία άλλη υπόθεση που μένει να εξεταστεί είναι αν οι κάτοικοι συγκεκριμένων δήμων απευθύνθηκαν στον ιδιωτικό τομέα για διαγνωστικό έλεγχο, παρά τη γενική σύσταση για κατ’ οίκον περιορισμό σε περίπτωση εκδήλωσης ήπιων συμπτωμάτων. Σε κάθε περίπτωση, σαφείς απαντήσεις στα παράδοξα που αφορούν τη γεωγραφική εξάπλωση του ιού στον ελληνικό χάρτη θα δώσουν οι οροεπιδημιολογικές μελέτες. «Ηδη έχουμε συλλέξει 6.000 δείγματα ορών – πρόκειται για περίσσευμα αίματος κατά τη διεξαγωγή εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκαν πολίτες για έναν τυχαίο λόγο – από συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και γεωγραφικές περιοχές. Η ανάλυση αυτών των δειγμάτων θα λύσει σχετικές απορίες».