Κορονοϊός: Ανησυχία από τους ειδικούς – Πόσο κοντά είναι η «κόκκινη γραμμή»

Οι ειδικοί παρακολουθούν με ανησυχία την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς τις τελευταίες ημέρες ο ημερήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει τριψήφιος.

Επιστήμονες και λοιμωξιολόγοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους στο Star, αναφέροντας πόσο κοντά βρίσκεται η χώρα μας στην «κόκκινη γραμμή» και τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες από δω και στο εξής.

Βατόπουλος: «Τα 200 κρούσματα είναι αρκετά για τη λήψη νέων μέτρων»

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου δυτικής Αττικής, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Γενικώς και τα 200 κρούσματα είναι αρκετά για να επιβάλουν τη λήψη μέτρων. Δεν είναι θέμα αριθμού, είναι θέμα ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων και της διασποράς στη χώρα. Είναι αυτό που λεμέ όταν ο δείκτης r είναι πάνω από τη μονάδα. Και είναι χαμηλότερα από τη μονάδα, αλλά την πλησιάζει».

Βασιλακόπουλος : «Αν περάσουμε τους 40 διασωληνωμένους τη μέρα πρέπει να ανησυχούμε»

Από την πλευρά του, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Καθηγητής Πνευμονολογίας -Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, εμφανίστηκε αρκετά προβληματισμένος με την αύξηση των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και εξέφρασε ανησυχία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας σε περίπτωση που ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών αυξηθεί και άλλο.

«Το μεγάλο πρόβλημα δεν ειναι ο αριθμός των κρουσμάτων, αλλά ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών. Αν συνεχίζει να αυξάνεται ο αριθμός και από 28 που είχαμε χθες πηγαίνουμε 6-7 τη μέρα άνοδο, τότε πραγματικά η επιδημία θα έχει ξεφύγει. Αν πάμε 40, 50, 60…», επεσήμανε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Εξαδάκτυλος: «Αν συνεχίσουμε έτσι θα ξεπεράσουμε τις κόκκινες γραμμές»

Και ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων, κυρίως στις πόλεις.

«Αν συνεχίσουμε έτσι θα ξεπεράσουμε τις κόκκινες γραμμές. Αν ανιχνεύσουμε 500 φορείς σε ένα κρουαζιερόπλοιο δε θα σημαίνει τίποτα. Δεν υπάρχει ένας αριθμός, υπάρχει ένας συνδυασμός παραγόντων που συνεκτιμώνται. Αν ανιχνεύσουμε 500 φορείς μέσα σε μια πόλη, τότε θα σημάνει ένας πολύ ισχυρός συναγερμός».