Κορονοϊός: Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων – Τι λένε οι ειδικοί

Ανησυχία έχει προκαλέσει η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού κατά τη διάρκεια των εορτών.

Οι τελευταίες ημέρες θυμίζουν εποχές πανδημίας, όπως αναφέρουν οι φαρμακοποιοί, καθώς η ζήτηση για αντιβιοτικά και τέστ για κορονοϊό και γρίπη έχει χτυπήσει «κόκκινο».

Η έξαρση των ιώσεων που έχει φανεί στην αύξηση στις νοσηλείες αποτυπώνεται και στα φαρμακεία καθώς τα τηλέφωνα δεν σταματούν να χτυπούν από κόσμο που ζητά συμβουλές.

Αύξηση σχεδόν 40% σε νοσηλείες λόγω κορονοϊού

Χαρακτηριστικό είναι πως το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 229 νέες εισαγωγές κρουσμάτων κορονοϊού εκ των οποίων οι 64 στην Αθήνα. Παράλληλα, 142 άνθρωποι πήραν εξιτήριο.

Συνολικά νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας 1.395 ασθενείς με covid σε απλές κλίνες και 83 σε ΜΕΘ.

Ο αριθμός των εισαγωγών παρουσίασε αύξηση 37% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και ήταν υψηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.

Σαρηγιάννης: Θα φτάσουμε σε κορύφωση των κρουσμάτων στις 10 Ιανουαρίου

Ο πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες.

«Αυτή τη στιγμή βάσει τα υπολογιστικά μοντέλα που “τρέχουμε” και χρησιμοποιώντας και τα δεδομένα της Επιδημιολογίας Λυμάτων, περιμένουμε να δούμε μια αύξηση των κρουσμάτων μετά από 1-2 εβδομάδες. Δηλαδή θα φτάσουμε σε μια κορύφωση αυτού του κύματος -που έχει ξεκινήσει από τα μέσα Νοεμβρίου- περίπου στις 10 Ιανουαρίου, και μετά θα αρχίσουμε μια σταδιακή ελάττωση των κρουσμάτων», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης και συμπλήρωσε «ότι όσοι είναι να επιστρέψουν στη δουλειά τους να κάνουν ένα τεστ κορονοϊού, και όπου υπάρχει συγχρωτισμός να χρησιμοποιούν τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό.

Βασιλακόπουλος: Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Αρκετά μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, της τάξεων του 35-40%, αναμένεται να έχουμε μετά τις γιορτές, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, ο οποίος στάθηκε στη σημασία χρήσης μάσκας στους κλειστούς χώρους και στον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων.

Όπως αναφέρει αρχικά ο καθηγητής στο OPEN: «Θα πρέπει όλοι μας να μάθουμε να ζούμε με κορονοϊό γιατί θα μείνει κοντά μας για πολύ καιρό ακόμη. Το ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την λήξη της πανδημίας δεν σημαίνει πως κήρυξε την εξαφάνιση του κορονοϊού. Έγινε ενδημικός. Κάποιες φορές θα κάνει εξάρσεις, όπως τώρα και κάποιες φορές θα κάνει υφέσεις. Χρειάζεται μια συμπεριφορική προσαρμογή του πολίτη στην εποχή».

«Αυτό σημαίνει αρχικά πρόληψη, κάτι που δεν κάνουμε. Το ολοκαίνουριο εμβόλιο που βγαίνει κάθε χρόνο, καλύπτει τα στελέχη του κορονοϊού. Υπάρχουν 2 εκατομμύρια που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα τουλάχιστον έπρεπε να το είχαν κάνει. Μέχρι τώρα, το έχουν κάνει περίπου 125.000, το 5% και το ακόμα πιο παράξενο είναι πως κάθε μήνα χάνουμε περίπου 200 Έλληνες από κορονοϊό και από την αρχή του Σεπτέμβρη έχουμε χάσει γύρω στους 700 συνανθρώπους μας και 5 από γρίπη. Πολύς περισσότερος έκανε το εμβόλιο της γρίπης, και σωστά το έκανε, και πολύ λιγότεροι του κορονοϊού, ενώ ο κίνδυνος είναι δυσανάλογος. Πρέπει να αλλάξουμε την καχυποψία με την οποία αντιμετωπίζουμε την επιστήμη».

Αναφορικά με τις μάσκες, ο κ. Βασιλακόπουλος τονίζει πως δεν χρειάζεται να φοράμε πάντα μάσκα, αλλά τώρα που υπάρχει έξαρση. «Είμαστε σε μια δύσκολη φάση η οποία θα συνεχίσει. Δεν θα εξαφανιστεί ο κορονοϊός την επόμενη εβδομάδα. Μάλιστα, θα έχουμε και μεγαλύτερη άνοδο διότι θα έχουμε και τα κρούσματα που προκλήθηκαν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Η μέχρι τώρα έκθεση ήταν μέχρι 24 Δεκεμβρίου. Άρα τώρα ναι, χρειάζεται μάσκες στους κλειστούς χώρους και το μεγαλύτερο δώρου που μπορούμε να κάνουμε σε αυτούς που μας καλούν στο σπίτι τους είναι να κάνουμε ένα τεστάκι».

Μαγιορκίνης: Ο κορονοϊός δεν πρόκειται να φύγει, πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του

«Έχουμε υπερτριπλασιασμό των ασθενών με κορωνοϊό και τα νοσοκομεία δέχονται μεγάλη πίεση», τόνισε στην ΕΡΤ ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης.

Θα έχουμε αρκετή νοσηρότητα και θανάτους από την Covid, παρ’ όλα αυτά, δεν είμαστε σε σημείο που χρειάζονται μέτρα οριζόντιας φύσης. Αυτή τη στιγμή η σύσταση που έχει δώσει η εθνική επιτροπή εμβολιασμού αφορά τον πληθυσμό άνω των 60 και τις ευπαθείς ομάδες. Δυστυχώς έχουμε πολύ λιγότερους από τους 200.000 ανθρώπους σε αυτή την κατηγορία που έχουν πάει να το κάνουν – αν το συγκρίνουμε με τον αντίστοιχο εμβολιασμό της γρίπης που έχει ξεπεράσει τα 2 εκατ.», εξήγησε ο καθηγητής.

«Ο κορονοϊός δεν πρόκειται να φύγει, πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
ΣΥΡΙΖΑ: Νέος πρόεδρος ο Σωκράτης Φάμελλος
24 Νοεμβρίου, 2024
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Στο 49% ο Σωκράτης Φάμελλος και στο 44% ο Παύλος Πολάκης
24 Νοεμβρίου, 2024
Ντοκουμέντα από τα συντρίμμια του ρωσικού πυραύλου Oreshnik παρουσίασε η Ουκρανία
24 Νοεμβρίου, 2024
Φρίκη: Βίντεο και φωτογραφίες σεξουαλικής κακοποίησης νηπίων βρέθηκαν στα σπίτια των συλληφθέντων για παιδική πορνογραφία
24 Νοεμβρίου, 2024
Ειρήνη Μουρτζούκου: Συνεχίζονται οι καταθέσεις για τους θανάτους των βρεφών
24 Νοεμβρίου, 2024
Οδηγός ταξί πήρε το τηλέφωνο 46χρονης και τη χτύπησε με το αυτοκίνητο
24 Νοεμβρίου, 2024
Ο Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πούτιν
24 Νοεμβρίου, 2024
Πόρτο Ράφτη: Συναγερμός για τον εντοπισμό 22χρονου κολυμβητή
24 Νοεμβρίου, 2024
Γιάφκα στο Παγκράτι: Προκηρύξεις τρομοκρατικών χτυπημάτων είχε στο σπίτι του ο 49χρονος φιλόλογος
24 Νοεμβρίου, 2024
Ραγίζει καρδιές η μητέρα της Έμμας δύο χρόνια από το τροχαίο που της στοίχισε τη ζωή
24 Νοεμβρίου, 2024