Κανέναν εφησυχασμό δεν επιτρέπει η πορεία εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ελλάδα. Πληθαίνουν ανησυχητικά τα εγχώρια κρούσματα, ενώ προβληματίζει τους ειδικούς η διασπορά της Covid-19 στην Αττική αλλά και η αύξηση που παρατηρείται στα κρούσματα σε παιδιά (από βρέφη έως 17 ετών).
Πενήντα επτά νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τετάρτη. Από αυτά τα 13 είναι εισαγόμενα. Τα 44 εγχώρια εντοπίζονται: 18 στην Αττική, 11 στη Θεσσαλονίκη, 7 σε Καβάλα, 2 σε Λευκάδα και από ένα σε Αχαΐα, Ημαθία, Κιλκίς, Κορινθία, Δωδεκάνησα και Ροδόπη.
Συνολικά τα κρούσματα ανήλθαν σε 4.336, ενώ τα θύματα παραμένουν 203.
Προβληματισμό προκαλεί στους επιστήμονες αλλά και στις αρχές η άνοδος κρουσμάτων σε παιδιά.
Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ, από την αρχή της επιτήρησης έως τις 8 Ιουνίου θετικά στον ιό είχαν βρεθεί 167 παιδιά.
Μέχρι τις 30 Ιουνίου προστέθηκαν άλλα 32 κρούσματα σε παιδιά, ενώ μόνο τον Ιούλιο καταγράφηκαν 66 κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 265.
Τα επιδημιολογικά στοιχεία του Αυγούστου θα διαμορφώσουν τις τελικές εισηγήσεις της επιτροπής για το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου, χωρίς να αποκλείεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας για μαθητές και δασκάλους.
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και συστήνουν τη χρήση μάσκας, όπου είναι υποχρεωτική, και στα παιδιά από 2 ετών και πάνω.
Υποχρεωτική είναι πλέον η χρήση μάσκας για εργαζόμενους και πελάτες στους περισσότερους κλειστούς χώρους, καθώς οι επιστήμονες εκφράζουν ανησυχία, για τη διασπορά του κορονοϊού.
Το πρόστιμο μη συμμόρφωσης ανέρχεται στα 150 ευρώ, ενώ ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι για την τήρηση των κανόνων προστασίας. Την Τετάρτη, πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου, τα κλιμάκια ελέγχου περιορίστηκαν σε συστάσεις.
Και μπορεί οι μάσκες σε κλειστούς χώρους να εμποδίζουν τη διασπορά, όμως προβληματίζουν και οι εικόνες από πάρτι και συνωστισμούς σε ανοικτούς χώρους.
Οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν ότι ο επικίνδυνος ιός μεταδίδεται σε απόσταση ακόμη και δύο μέτρων και στους εξωτερικούς χώρους.
«Οι εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους όταν οδηγούν σε συγχρωτισμούς έχουν αυξημένη επικινδυνότητα» επισημαίνει ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ. Μάλιστα, κάνει λόγο για υπερμετάδοση αν βρίσκεται φορέας εκεί.
Πηγή: ΕΡΤ