Κορονοϊός: Tα δύο σενάρια για τη νέα σχολική χρονιά

Σήμερα ή το αργότερο την ερχόμενη Παρασκευή, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsique αναμένεται να “κλειδώσουν” και να ανακοινωθούν τα πρόσθετα μέτρα που εισηγούνται στην κυβέρνηση οι λοιμωξιολόγοι της ειδικής Επιτροπής που έχει συσταθεί υπό τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης των κρουσμάτων κορονοϊού. Ταυτοχρόνως, η Επιτροπή έχει αρχίσει να εξετάζει δύο σενάρια εν όψει της έναρξης, πιθανότατα στις 7 Σεπτεμβρίου της νέας σχολικής χρονιάς.

Το τελευταίο διάστημα έχει σημάνει συναγερμός στις υγειονομικές αρχές και στα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια κυρίως για τη διασπορά του ιού στο εσωτερικό. Οι ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι η εικόνα από τα εισαγόμενα κρούσματα δείχνει ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και εντός των ορίων που είχαν προβλεφθεί. Αντιθέτως, στο εσωτερικό καταγράφονται καθημερινά ορφανά κρούσματα, τα οποία ενδεχομένως καταδεικνύουν ότι πέραν του σημαντικού ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων, είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν αρκετοί ασυμπτωματικοί οι οποίοι διασπείρουν εν αγνοία τους τον ιό.

Η πλειονότητα των επιστημόνων εισηγείται να επεκταθεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και όχι μόνο στα σούπερ μάρκετ, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, περιλαμβανομένων των εμπορικών κέντρων, των καταστημάτων, αλλά και των Εκκλησιών, καθώς πλησιάζει και η εορτή του 15αύγουστου, κατά την οποία αναμένεται να συρρεύσουν στις εκκλησίες χιλιάδες πιστοί.

Στις προτάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων περιλαμβάνεται για παράδειγμα πλέγμα περιορισμών στο ωράριο ή στη χωρητικότητα των beach bar, αλλά και στον αριθμό των προσκεκλημένων σε γάμους και βαπτίσεις, που έχουν μετατεθεί μαζικά για τον Αύγουστο, μετά τους περιορισμούς του προηγούμενου διαστήματος, ενώ σε ενδεχόμενη περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης, παραμένει πάντα έτοιμο προς υλοποίηση το μέτρο του τοπικού «lockdown».

Ταυτοχρόνως, στην Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για νέα σχολική χρονιά, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 7 Σεπτεμβρίου. Στο τραπέζι του προβληματισμού βρίσκονται δύο σενάρια : Η υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους μαθητές, μέτρο, ωστόσο, το οποίο είναι δύσκολο να εφαρμοστεί, ιδιαιτερα στις μικρότερες τάξεις, αλλά και το εκ περιτροπής μάθημα, για να αποφεύγεται ο μεγάλος αριθμός των μαθητών ανά τάξη, το οποίο είχε εφαρμοστεί και μετά τη λήξη της καραντίνας.

Η προσοχή των ειδικών εστιάζεται στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσαλλονίκη,όπου, όπως έχει δείξει και η παγκόσμια εμπειρία, είναι τα πιό ευάλωτα στη μαζική διασπορά του ιού.