Κορονοϊός: Απαγόρευση κυκλοφορίας, πλωτά νοσοκομεία, επίταξη δομών – Τι προβλέπει το έκτακτο σχέδιο

Ως το πιο κρίσιμο Σαββατοκύριακο για την πορεία και την περαιτέρω ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση η σημερινή και η αυριανή ημέρα.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο διάγγελμά του εντός της εβδομάδας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μια τελευταία προειδοποίηση στους πολίτες.

Η καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας μπορεί αυτήν τη στιγμή να αποτελεί το έσχατο σενάριο για την κυβέρνηση, ωστόσο ανάλογα με την πορεία εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα έχει ήδη καταρτιστεί σε μεγάλο βαθμό το σχέδιο για την υλοποίηση του μέτρου.

Στα σχέδια της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα «Παραπολιτικά», υπάρχουν και έκτακτα μέτρα σε περίπτωση που οι εξελίξεις λάβουν δυσμενή τροπή παρόμοια με την απαγόρευση μετακίνησης προς τα νησιά πλην των μονίμων κατοίκων τους. Ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας η Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας που έχει αναλάβει τον όλο συντονισμό της επιχείρησης κατά της διάδοσης του κορονοϊού στη χώρα μας, θα μπορεί -όπως σημειώνει το δημοσίευμα- να κηρύσσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ολόκληρες περιοχές για τη δημόσια υγεία ή να ενεργοποιεί σχέδια που αφορούν ακόμα και τη δημιουργία πλωτών νοσοκομείων και έκτακτων ΜΕΘ πάντα έπειτα από αίτημα του υπουργείου Υγείας και να κινητοποιεί αναλόγως όλες τις υπηρεσίες και τους φορείς για την υλοποίηση όλων αυτών των σχεδίων.

Παράλληλα βάσει της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που έχει υπογραφεί εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού μπορεί να διατάσσεται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας η αναγκαστική διάθεση στο Δημόσιο για κάλυψη αναγκών δημόσιας υγείας κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου για την κάλυψη έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας που συνδέονται με την αντιμετώπιση του κορονοϊού