Στη Θεσσαλονίκη την προηγούμενη εβδομάδα πετάχτηκαν 17 εμβόλια!
Στην υπόλοιπη Ελλάδα πόσα;
Η υπόθεση που αναδύει προχειρότητα όσο και ανευθυνότητα αφορά τα προνοιακά ιδρύματα «Άγιος Παντελεήμων» και «Άγιος Δημήτριος» της Θεσσαλονίκης στα οποία έγινε την προηγούμενη εβδομάδα ο εμβολιασμός, τόσο στους τροφίμους και ωφελουμένους των προγραμμάτων όσο και στο προσωπικό του!
Σήμερα αποκαλύπτεται ότι επειδή περίσσεψαν (!) εμβόλια οι γιατροί «αναγκάστηκαν» για να μην τα πετάξουν να τα κάνουν σε άσχετα και τυχαία άτομα. Τέτοια άτομα βρήκαν μόνο 24 και έτσι αναγκάστηκαν να πετάξουν άλλα 17!
Σημειώνεται ότι στα εμβόλια της Pfizer γίνεται ειδική επεξεργασία (απόψυξη και πρόσμιξη με φυσιολογικό ορό), 24 ώρες πριν τον προγραμματισμένο εμβολιασμό. Έτσι, το εμβόλιο που έχει υποστεί αυτήν την επεξεργασία θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί αλλιώς είναι άχρηστο!
Σον καιρό που τα εμβόλια είναι ελάχιστα και ανάρπαστα μαθαίνουμε ότι οι αρμόδιοι δεν έχουν προβλέψει ειδική διαδικασία για το τι θα πρέπει να κάνουν τα εμβόλια τα οποία περισσεύουν!
Πηγές του ΕΟΔΥ έλεγαν ότι οι γιατροί του συγκεκριμένου κλιμακίου θα έπρεπε, από τη στιγμή που περίσσεψαν εμβόλια, να τα διαθέσουν στις “λίστες ετοιμότητας”, δηλαδή να ενημερώσουν τον οργανισμό ο οποίος θα κινητοποιούσε άτομα άμεσης ετοιμότητας (αστυνομικούς, πυροσβέστες και στρατιωτικούς), οι οποίοι θα έκαναν το εμβόλιο.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το εμπλεκόμενο προσωπικό δήλωσε άγνοια για τη διαδικασία και προχώρησε στον εμβολιασμό τυχαίων ατόμων!
Μάλιστα, εμπλεκόμενα στελέχη μιλούσαν για νομικό και διαδικαστικό κενό, καθώς τα συνεργεία των εμβολιασμών που πηγαίνουν σε ιδιωτικού δικαίου ιδρύματα δεν έχουνε ενημερωθεί για το τι πρέπει να κάνουν με τα εμβόλια που περισσεύουν.
Εάν ισχύει αυτό τότε πρόκειται για γκάφα ολκής σε μία εποχή στην οποία τα εμβόλια είναι ελάχιστα και ο κόσμος που περιμένει να εμβολιαστεί πολύς.
Όλα άρχισαν όταν εργαζόμενοι στα δύο ιδρύματα διαπίστωσαν πως έχουν εμβολιαστεί 24 άσχετα με αυτά άτομα, όταν κλήθηκαν να κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου.
Κατήγγειλαν το γεγονός και με βάση την αναφορά τους κλιμάκιο της Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας ξεκίνησε έρευνα στα δύο ιδρύματα. Παράλληλη έρευνα διέταξε και η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με κύκλους της διοίκησης των ιδρυμάτων, αρμόδιος για τον εμβολιασμό είναι ο ΕΟΔΥ ο οποίος πήρε και τις αποφάσεις οι οποίες σήμερα ελέγχονται.