Κορονοϊός: Αποφάσεις για νέα μέτρα – Ποια εξετάζονται – Οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο»

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει εδώ και μία εβδομάδα η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να ανακοινώνει συνεχώς νέα μέτρα σε μία προσπάθεια να περιορίσει την μετάδοση του Covid-19.

Βέβαια η Δευτέρα είναι η μέρα ορόσημο για νέα περισσότερα μέτρα καθώς μπαίνουμε στηn τελευταία ευθεία για τον Δεκαπενταύγουστο.

Ιδιαίτερος προβληματισμός επικρατεί για τη διασπορά του ιού στη χώρα μας αλλά και τον σταθερά υψηλό αριθμό κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Με μόλις 12 εκ των κρουσμάτων να είναι εισαγόμενα (επτά εντοπίστηκαν στους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας και πέντε προσήλθαν αυτοβούλως για εξέταση), η προσοχή όλων στρέφεται πλέον στις εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού –όπως γάμοι και εκδηλώσεις.

Το «μοντέλο του Πόρου» φαίνεται πως προκρίνεται ως ο καταλληλότερος τρόπος για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού, με κυβερνητικά στελέχη να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα τοπικού χαρακτήρα και για άλλες περιοχές της χώρες –εάν, φυσικά, κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο.

Την Παρασκευή ανακοινώθηκε η πως αναστέλλονται όλες οι λιτανείες για το επόμενο διάστημα αλλά και πάσης φύσεως εμποροπανηγύρεις.

Επεκτάθηκε δε και το μέτρο απαγόρευσης όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα, μπαρ, κλαμπ και καφέ μέχρι το τέλος του μήνα.

Όριο ατόμων σε ιδιωτικούς χώρους ζητούν οι επιδημιολόγοι

Στο επίκεντρο κάποιων λοιμωξιολόγων είναι η επιβολή ορίου στις ιδιωτικές συγκεντρώσεις ώστε να σταματήσει η «έκρηξη» κρουσμάτων. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις τόσο του καθηγητή Γενετικής του Πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη όσο και της προέδρου νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνας Παγώνης.

Ο καθηγητής από πλευράς του μιλώντας στον ΣΚΑΪ πρότεινε να μειωθεί ο αριθμός των πολιτών που θα μπορούν να συγκεντρώνονται σε ιδιωτικούς χώρους ή να συμμετέχουν σε γάμους και βαπτίσεις σε έως 20 με 30 άτομα.

Η πρόεδρος από την άλλη τόνισε πως πρέπει να περιοριστεί το όριο των συγκεντρώσεων σε κάτω από 50 άτομα για να ξεπεράσουμε το σκόπελο.

Μάλιστα σύμφωνα με τους ειδικούς οι δύσκολες μέρες θα είναι μέχρι και τις 20 Αυγούστου, όπου οι περισσότεροι εκδρομείς αναχωρούν ή αποχωρούν από τα νησιά.

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς

Σημειώνεται πως χτες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε συνέχεια εισήγησης της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, αποφάσισε ότι οι επισκέπτες από την Μάλτα, από την Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020 και ώρα 00:01, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.

Παράλληλα, κατόπιν και της σχετικής σύστασης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, αναστέλλονται όλες οι λιτανείες για επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και πάσης φύσεως εμποροπανηγύρεις.

Τέλος, αναφορικά με το μέτρο της απαγόρευσης όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κλπ, με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα επεκτείνεται έως 31-08-2020.

Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες

Εκτός από τα ήδη υπάρχοντα μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες, την ερχόμενη Δευτέρα θα διεξαχθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την παρουσία της ομάδας των λοιμωξιολόγων αναμένεται να αποφασιστούν τα νέα μέτρα ενόψει και του Δεκαπενταύγουστου.

Η κυβέρνηση λοιπόν παρακολουθεί με ανησυχία την εξέλιξη της πορείας διασποράς του κοροναϊού, και διαμηνύει σε όλους τους τόνους πόσο κρίσιμο είναι το αμέσως προσεχές διάστημα μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο.

Μάλιστα σε περίπτωση επιδημιολογικών εξάρσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας, η κυβέρνηση έχει στη φαρέτρα της μέτρα τοπικού χαρακτήρα. Μια πρώτη γεύση για το περίγραμμα ενδεχόμενων τέτοιων μέτρων δόθηκε με τις ανακοινώσεις που αφορούσαν τον Πόρο, όπου έχει καταγραφεί μια σημαντική επιδημιολογική εστία.

Το «μοντέλο του Πόρου»

Το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας.

Με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στο νησί του Πόρου με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, σε συνεννόηση με τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:

• Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.
• Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυεμποροπανηγύρειςλιτανείεςλαϊκές αγορές κλπ.
• Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
• Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
• Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν αντίστοιχα μέτρα και σε άλλες περιοχές της χώρας, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο από τους ειδικούς.

Σε καραντίνα ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη μετά από κρούσμα

Ένα ολόκληρο ξενοδοχείο τίθεται σε καραντίνα στη Θεσσαλονίκη, καθώς ένας μετανάστης που διέμενε εκεί βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

Έτσι από σήμερα Σάββατο 8/8 και για 14 ημέρες οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου και όσοι μένουν σε αυτό, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, θα είναι σε καραντίνα.

Από τις 6 το πρωί αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται έξω από το ξενοδοχείο και επιτηρούν την τήρηση της καραντίνας απαγορεύοντας την είσοδο και την έξοδο.

Το ξενοδοχείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στην οδό Αγ. Δημητρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ξενοδοχείο το τελευταίο διάστημα φιλοξενούσε αρκετούς πρόσφυγες και μετανάστες που παρουσίαζαν διάφορα υποκείμενα νοσήματα και συνεπώς δεν έπρεπε να διαμένουν σε δομές φιλοξενίας.

Στο μεταξύ τα ξημερώματα Σαββάτου είχαμε καταδίωξη αυτοκινήτου που μετέφερε παράνομα μετανάστες στη Θεσσαλονίκη. Σημειώθηκε σύγκρουση του αυτοκινήτου με τους μετανάστες με άλλο διερχόμενο αυτοκίνητο.

Σκέψεις για νέα μείωση στο όριο των γάμων

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο καθηγητής και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας, δεν αποκλείεται το μέτρο των «100» στις εκδηλώσεις να επαναπροσδιοριστεί και να μειωθεί.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σύψας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των καλεσμένων στους γάμους από 100 που ισχύει σήμερα σε 50 ή και λιγότερους. «Προτείνω στους νεόνυμφους να φυλάξουν το πάρτι για τα βαφτίσια», τόνισε.

«Θα πάρουμε όποια μέτρα χρειάζονται πάντα σε συνεννόηση με τους ειδικούς. Πηγαίνουμε μέρα -μέρα, αυτή η εβδομάδα είναι μια κρίσιμη εβδομάδα αφύπνισης. Καλούμε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί προκειμένου να μπορέσουμε να περιορίσουμε το ενδεχόμενο έξαρσης της πανδημίας. Αν χρειαστεί να πάρουμε πρόσθετα μέτρα θα το δούμε μετά τη σύσκεψη της Δευτέρας», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και τόνισε ότι «αν χρειαστεί θα υπάρξουν τοπικά lockdown».