Η απόφαση για σκληρή γραμμή απέναντι στην πανδημία με κλιμακωτή αναβάθμιση των απαγορεύσεων και των περιορισμών ακόμα και ανεξαρτήτως του αριθμού κρουσμάτων έχει ληφθεί.
Αυτό μαρτυρά η ευθεία αναφορά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε πόλεμο διμήνου το ίδιο διαμηνύουν εμμέσως κυβερνητικά στελέχη επιμένοντας ότι «ο εφησυχασμός είναι καταστροφή», αλλά και οι επιστήμονες που μιλούν για μάχη διαρκείας με την προτροπή «συμπεριφερθείτε πια σαν να έχετε τον κορονοϊό».
Επισήμως οι επιτελείς του Μαξίμου τα υπουργεία αλλά και τα σώματα ασφαλείας και οι ένοπλες δυνάμεις ακολουθούν τον δρόμο της αξιολόγησης των δεδομένων μέρα με την ημέρα με παρεμβάσεις και αποφάσεις βήμα βήμα. Ανεπισήμως καταστρώνονται σχέδια ανάγκης με χρονικό ορίζοντα Μαΐου εν ολίγοις με τη σκέψη ότι έρχεται κατά τα γραφόμενα του Τ.Σ Ελιοτ «ο Απρίλιος ο πιο σκληρός μήνας».
Στην κυβέρνηση δείχνουν να θέλουν να ισορροπήσουν ανάμεσα στην ανάγκη για επιβολή αυστηρότερων μέτρων όπως σε Ιταλία Γαλλία και Ισπανία και στον κίνδυνο πρόκλησης μεγαλύτερου πανικού ή φόβου στους πολίτες. «Υπάρχουν εργαλεία διαχείρισης της κρίσης θα τα βγάζουμε ένα ένα» σημειώνουν αρμόδιες πηγές με γνώση των ανησυχιών του πρωθυπουργικού επιτελείου για τις επόμενες 60 δύσκολες ημέρες.
Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη και των στελεχών του είναι η σταδιακή λήψη μέτρων περιορισμού μετάδοσης του ιού ακόμα και αν τα κρούσματα δεν θα δικαιολογούσαν τις αποφάσεις ώστε να μη γονατίσει το σύστημα υγείας και να μην οδηγηθεί η κυβέρνηση σε αναγκαστικό κυνήγι του κορονοϊού σε όλα τα επίπεδα
Αυστηροποίηση μέτρων
Στο τραπέζι φαίνεται πως μπαίνουν πολλά και διαφορετικά. Πέραν των αποφάσεων στις οποίες θα οδηγηθεί το πρωθυπουργικό επιτελείο στις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αναθεώρηση προς το αυστηρότερο ορισμένων μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί όπως είναι η απαγόρευση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας ισχύει ως τις 30 Μαρτίου και οι κυρώσεις για τις δημόσιες συναθροίσεις.
Επιτελείς της κυβέρνησης μιλούν ανοιχτά για το ενδεχόμενο οι πολίτες να περάσουν Πάσχα μακριά από τις εκκλησίες άρα για παράταση του μέτρου έως τα τέλη Απριλίου ενώ για τις συναθροίσεις η κυβέρνηση έχει ανοιχτή την επιλογή τόσο να μειώσει τον επιτρεπόμενο αριθμό συγκεντρωμένων όσο και να απειλήσει με περαιτέρω κυρώσεις πέραν του ισχύοντος προστίμου 1.000 ευρώ ανά άτομο.
Εξάλλου οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αρχίζει να επικρατεί προβληματισμός για τις αντιδράσεις των πολιτών ενόψει του Πάσχα. Πάντως μετά την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων και τις ισχυρές συστάσεις για περιορισμό της κυκλοφορίας στις απολύτως αναγκαίες το κυβερνητικό επιτελείο κρατά ως έσχατο μέτρο την ολική καραντίνα στη χώρα που θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό εξάπλωσης του κορονοϊού στην κοινότητα αλλά σε μεγάλο βαθμό και από τη συνέπεια της κοινής γνώμης στους μέχρι στιγμής κανόνες προάγγελο της συνολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Πληροφορίες «ΤΑ ΝΕΑ»