Κορονοϊός – Άρση Lockdown: Τι θα γίνει τελικά με τα SMS; – Δείτε τι θα ισχύει

Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στη χώρα μας. Τι εισηγούνται οι ειδικοί, τι δείχνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ο αριθμός των κρουσμάτων και η πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας είναι οι δύο παράγοντες, που θα κρίνουν την άρση των περιοριστικών μέτρων στη χώρα μας. Τα κρούσματα στην Ελλάδα ξεπέρασαν την Παρασκευή τις 101.000, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό έφτασαν τους 607 και οι νεκροί ξεπέρασαν τις 2.000, με τις ΜΕΘ να είναι καλυμμένες στη συντριπτική πλειοψηφία τους σε όλη τη χώρα.

Σε κάθε περίπτωση, για την όποια χαλάρωση του Lockdown η κυβέρνηση θα λάβει υπόψιν τις εισηγήσεις των ειδικών, με την απόφαση να αναμένεται στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. Ως τις 7 Δεκέμβρη άλλωστε, τα νέα έκτακτα μέτρα θα ισχύουν στο ακέραιο.

Πριν τα Χριστούγεννα το άνοιγμα της αγοράς

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ το πρωί του Σαββάτου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έκανε γνωστό, πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανοίξει την οικονομική δραστηριότητα πριν τις γιορτές, τονίζοντας ωστόσο, ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση όλων.

Η κυβέρνηση κάνει έκκληση για να τηρούνται τα μέτρα από όλους. «Μπορούν όλοι να γίνουν ήρωες, τηρώντας τα μέτρα», είπε ο κ. Πέτσας.

Σχετικά με το τι θα ανοίξει πρώτο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, ότι το πιο ασφαλές είναι να ανοίξει η εκπαίδευση. Στη συνέχεια εξετάζεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ αργότερα οι υπόλοιπες δραστηριότητες, σταδιακά και με τις κρίσιμες ημερομηνίες για τη λήψη αποφάσεων να είναι οι 7, 14 και 21 Δεκεμβρίου.

«Όλα σταθμίζονται και ανάλογα με την εισήγηση των ειδικών η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας πως «ο εφησυχασμός είναι ο εχθρός».

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το άνοιγμα θα γίνει σταδιακά και τα σενάρια είναι τα εξής:

  • Τα δημοτικά/νηπιαγωγεία/βρεφονηπιακοί θα ανοίξουν στις 7/12
  • Τα γυμνάσια/λύκεια θα ανοίξουν στις 14/12
  • Τα καταστήματα λιανεμπορίου και τα καταστήματα σε εμπορικά με click away θα ανοίξουν στις 14/12
  • Τα εμπορικά κέντρα θα ανοίξουν στις 21/12
  • Για την εστίαση δεν υπάρχει ακόμα απόφαση
  • Τέλος, αναμένεται να παραμείνει η απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες, καθώς και το SMS για τις απαραίτητες μετακινήσεις.