Κορονοϊός: Άσχημα νέα για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Την ώρα που ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν την επιστημονική κοινότητα, είναι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορονοϊού, από τη Μεγάλη Βρετανία δεν έρχονται καλά νέα. Συγκεκριμένα, δύο εξελίξεις έρχονται να προσθέσουν επιπλέον… βάρος στους ώμους των ανθρώπων που καλούνται να βγάλουν την ανθρωπότητα από τη «μαύρη τρύπα» της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα βρετανικής μελέτης που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech κατά της Covid-19 μπορεί να είναι λιγότερο ικανό να προστατεύει από τη μόλυνση με το παραλλαγμένο νοτιοαφρικανικό στέλεχος του ιού, το οποίο έχει μια ανησυχητική μετάλλαξη.

Τα προκαταρκτικά δεδομένα, τα οποία δεν έχουν ακόμη εξετασθεί από ομοτίμους και περιλαμβάνουν μικρό αριθμό ασθενών, υποδηλώνουν επίσης ότι μια σημαντική αναλογία ανθρώπων ηλικίας άνω των 80 ετών μπορεί να μην είναι επαρκώς προστατευμένοι από τα νέα παραλλαγμένα στελέχη του ιού μέχρι να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, ανακοίνωσαν οι ερευνητές που ηγήθηκαν της μελέτης.

«Ιδιαίτερα ανησυχητική… είναι η εμφάνιση της μετάλλαξης E484K (που βρέθηκε στη νοτιοαφρικανική παραλλαγή), η οποία μέχρι στιγμής έχει βρεθεί μόνο σε σχετικά μικρό αριθμό ατόμων», είπε ο Ράβι Γκούπτα, καθηγητής στο Ινστιτούτο Θεραπευτικής Ανοσολογίας και Λοιμωδών Νόσων του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, που συνδιηύθυνε τη μελέτη.

«Η δουλειά μας δείχνει ότι το εμβόλιο είναι πιθανό να είναι λιγότερο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση αυτής της μετάλλαξης», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κατά τη μελέτη, που δόθηκε σήμερα (02/02) στη δημοσιότητα, χρησιμοποιήθηκαν δείγματα αίματος από 26 ανθρώπους που είχαν δεχθεί την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer τρεις εβδομάδες πριν για να ελεγχθεί αν το εμβόλιο θα προστάτευε από δύο παραλλαγμένα στελέχη του ιού SARS-CoV-2 -την παραλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου, γνωστή ως B1.1.7, και τη Νοτιοαφρικανική παραλλαγή, η οποία φέρει τη μετάλλαξη E484K.

Όταν ελέγχθηκαν τα δείγματα ορού του αίματος, όλοι εκτός από 7 από τους συμμετέχοντες είχαν επίπεδα αντισωμάτων αρκετά υψηλά για να εξουδετερώσουν τον ιό -δηλαδή να προστατεύσουν από τη μόλυνση, δήλωσαν οι ερευνητές.

Όταν, ωστόσο, οι επιστήμονες πρόσθεσαν όλες τις σημαντικές μεταλλάξεις που υπάρχουν στην παραλλαγή B1.1.7, διαπίστωσαν πως επηρεάζεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, καθώς χρειάζονται κατά μέσο όρο διπλάσια υψηλές συγκεντρώσεις αντισωμάτων για να εξουδετερωθεί ο ιός.

Όταν προστέθηκε η μετάλλαξη E484K, απαιτούνταν ακόμη υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων για την εξουδετέρωση του ιού -κατά μέσο όρο χρειαζόταν να αυξηθούν στο δεκαπλάσιο, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο Ντέιμι Κόλιερ, ο οποίος συνδιηύθυνε την εργασία, δήλωσε πως τα ευρήματα δείχνουν πως «σημαντική αναλογία ανθρπώπων ηλικίας άνω των 80 ετών μπορεί να μην έχουν αναπτύξει προστατευτικά εξουδετερωτικά αντισώματα κατά της μόλυνσης τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου».

Δεδομένα από κλινικές δοκιμές, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα για δύο άλλα εμβόλια -από τις Novavax και τη Johnson & Johnson- δείχνουν επίσης πως το παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική, μειώνει την ικανότητά τους να προστατεύουν από τη νόσο.

Ανησυχία με τη μετάλλαξη στο βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος

Η μετάλλαξη του νέου κορονοϊού που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία ότι θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού κατά της Covid-19 εμφανίσθηκε και στο παραλλαγμένο στέλεχος του ιού που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία, δήλωσε σήμερα καθηγητής που είναι μέλος επιστημονικής επιτροπής που συμβουλεύει την κυβέρνηση της χώρας.

Η μετάλλαξη E484K, η οποία παρουσιάζεται στην πρωτεΐνη ακίδα του νέου κορονοϊού, είναι η ίδια αλλαγή με αυτήν που έχει παρατηρηθεί στο νοτιοαφρικανικό και στο βραζιλιάνικο παραλλαγμένο στέλεχος του ιού, που έχουν προκαλέσει διεθνή ανησυχία.

Ορισμένες εργαστηριακές μελέτες έχουν βρει ότι τα εμβόλια και η θεραπεία αντισωμάτων είναι λιγότερο αποτελεσματικές κατά του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική.

Αντιθέτως, τα πρώτα στοιχεία έδειξαν ότι τα εμβόλια λειτουργούν το ίδιο καλά κατά του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία, το οποίο ονομάζεται B.1.1.7 και το οποίο αρχικά δεν είχε τη μετάλλαξη E484K.

«Η μετάλλαξη που προκαλεί την μεγαλύτερη ανησυχία, την οποία ονομάζουμε E484K, έχει παρουσιαστεί και στο νέο στέλεχος του Κεντ σε μέρη της χώρας», δήλωσε στον ραδιοσταθμό του BBC ο Κάλουμ Σέμπλ, μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας για Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης, αναφερόμενος στην νότια αγγλική κομητεία όπου ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά το βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού.

Η ανησυχία για το νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος οδήγησε τις αρχές στην Αγγλία να αρχίσουν μαζικό διαγνωστικό έλεγχο πόρτα – πόρτα σε 80.000 ανθρώπους που ζουν σε περιοχές στις οποίες βρέθηκαν κρούσματα του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους που δεν είχαν καμία σχέση με τη Νότια Αφρική.

Το γεγονός ότι η μετάλλαξη E484K παρουσιάστηκε στη Βρετανία είχε ήδη αναφερθεί σε τεχνική ενημέρωση που είχε δοθεί στη δημοσιότητα από την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, αλλά αυτό δεν είχε γίνει ευρέως αντιληπτό εκτός των επιστημονικών κύκλων.

«Δυστυχώς η έλλειψη ελέγχου αυτών των διαφόρων παραλλαγμένων στελεχών στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να οδηγήσει τον πληθυσμό στο να γίνει χωνευτήρι για διάφορες αναδυόμενες παραλλαγές του SARS-COV-2/COVID-19», δήλωσε ο Τζούλιαν Τανγκ, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Κυρώσεις στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια επέβαλαν οι ΗΠΑ
15 Ιανουαρίου, 2025
Παύλος Μαρινάκης: Ο Κωνσταντίνος Τασούλας έχει ενωτικά χαρακτηριστικά
15 Ιανουαρίου, 2025
Bloomberg: Ο Πούτιν θα απαιτήσει στις διαπραγματεύσεις με τον Τραμπ η Ουκρανία να μην μπει ποτέ στο ΝΑΤΟ
15 Ιανουαρίου, 2025
H Kύπρος εντάσσεται σε τρία αμυντικά προγράμματα των ΗΠΑ με απόφαση Μπάιντεν
15 Ιανουαρίου, 2025
Παραιτήθηκε η υπουργός Άμυνας της Ελβετίας Βιόλα Άμχερντ
15 Ιανουαρίου, 2025
Συντάξεις: Σοκαριστικά νέα αν έχετε τόση σύνταξη
Συντάξεις: Σοκαριστικά νέα αν έχετε τόση σύνταξη
15 Ιανουαρίου, 2025
Πτώση ασανσέρ στον «Ερυθρό Σταυρό»: «Κατασκευαστικό λάθος» έδειξε η πραγματογνωμοσύνη
15 Ιανουαρίου, 2025
Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 1-1: Χωρίς νικητή το ντέρμπι
15 Ιανουαρίου, 2025
Ζάκυνθος: Έκρηξη σε υπό κατασκευή σπίτι – Τραυματίστηκαν 2 εργάτες
15 Ιανουαρίου, 2025
Στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα απονεμηθεί το Διεθνές Βραβείο Καρλομάγνου
15 Ιανουαρίου, 2025