Κορονοϊός – Άσχημη εξέλιξη: Πότε «πετάμε» τις μάσκες στην Ελλάδα

Τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών προτείνει ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ.

«Προτείνουμε στην κυβέρνηση να σκεφτεί, εφόσον προκύψουν προβλήματα, τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και ιδιαίτερα αυτών της πρώτης γραμμής. Και υπάρχει το νομικό καθεστώς. Ο νόμος 1682/2020 δίνει τη δυνατότητα στην πολιτεία για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας να επιβάλει εργαστηριακές και κλινικές εξετάσεις, αλλά και εμβολιασμό. Αν εμείς γίνουμε πηγή διάδοσης της νόσου, αυτοαναιρούμαστε. Αν το ιατρικό σώμα δεν αποδεχθεί αυτή την αλήθεια, θα πρέπει η πολιτεία να παρέμβει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις μεταλλάξεις που έχουν εμφανιστεί τις τελευταίες ημέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο κ. Γραβάνης επισήμανε ότι «θα αποτελούν καθημερινότητα από δω και στο εξής και όταν θα αρχίσουμε να εμβολιάζουμε μεγάλους πληθυσμούς στην κοινότητα, ο ιός θα πιεστεί για να επιβιώσει και θα αρχίσει να μεταλλάσσεται ίσως και ταχύτερα».

Σημείωσε δε ότι τα περισσότερα εμβόλια χρησιμοποιούν για αντιγόνο την πρωτεΐνη ακίδα, μια πρωτεΐνη που έχει πολλές περιοχές. «Οι περιοχές αυτές, όταν ενεργοποιηθεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα, χρησιμοποιούνται ως αντιγονικές περιοχές για την παραγωγή αντισωμάτων.  Άρα το εμβόλιο παράγει έναν πληθυσμό εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Κατά πάσα πιθανότητα τα εμβόλια δε θα επηρεαστούν από τις μεταλλάξεις εκτός αν αυτές αλλάξουν ριζικά την πρωτεΐνη ακίδα», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμός δημιουργεί αντισώματα, αλλά και ανοσοκύτταρα μνήμης, τα οποία λειτουργούν ξανά όταν έρχεσαι σε επαφή με τον ιό και μπορούν να τον αποκρούσουν.

Ερωτηθείς πότε θα τελειώσει η πανδημία και θα «πετάξουμε» τις μάσκες, ο καθηγητής Φαρμακολογίας εκτίμησε ότι αυτό θα συμβεί στο τέλος του φθινοπώρου, οπότε και θα έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού και θα έχει χτιστεί τείχος ανοσίας.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Γερμανία: Πρώτο κόμμα το CDU/CSU σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα
23 Φεβρουαρίου, 2025
Γερμανία: Προβάδισμα του CDU/CSU δείχνουν τα πρώτα exit polls – LIVE όλες οι εξελίξεις
23 Φεβρουαρίου, 2025
Γερμανία: Η ετυμηγορία της κάλπης – LIVE όλες οι εξελίξεις
23 Φεβρουαρίου, 2025
Ο απεσταλμένος του Τραμπ στην Ουκρανία αναμένει να υπογραφεί αυτή την εβδομάδα η συμφωνία για τα ουκρανικά ορυκτά
23 Φεβρουαρίου, 2025
Σοκαριστικό τροχαίο στην Ηλεία: Μεθυσμένος οδηγούσε με τον 4χρονο γιο του στην αγκαλιά – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο το παιδί
23 Φεβρουαρίου, 2025
«Το πηγούνι του ακουμπούσε τα γεννητικά μου όργανα – Έβλεπα το ταβάνι κι έκλαιγα»: Συγκλονίζουν τα θύματα του γυναικολόγου στη Ρόδο
23 Φεβρουαρίου, 2025
Θάνατος Βασίλη Καλογήρου: «Σύντομα μπορούμε να έχουμε τη λύση του μυστηρίου – “Κλειδί” ο ιατρικός φάκελος»
23 Φεβρουαρίου, 2025
Δολοφονία Φαίης Μπακογιώργου: «Θα έχουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανατροπή στην υπόθεση»
23 Φεβρουαρίου, 2025
Τουρισμός για Όλους 2025: Ξεκινούν οι αιτήσεις με αυξημένα ποσά ενίσχυσης
23 Φεβρουαρίου, 2025
Φον ντερ Λάιεν: «Έγινε απολογισμός με τους Στάρμερ και Μακρόν για τις επαφές τους με την Ουάσινγκτον»
23 Φεβρουαρίου, 2025