Κορονοϊός: «Ασφυξία» στις ΜΕΘ – Τι κρίνει την παράταση του lockdown

Πάνω από 9 στα 10 κρεβάτια εντατικής Covid – 19 είναι πια γεμάτα στα νοσοκομεία της Αττικής που προετοιμάζονται ρίχνοντας στο σύστημα κι άλλες κλίνες από τις ΜΕΘ γενικών παθήσεων.

Παρά τις αντίθετες κυβερνητικές δηλώσεις, οι επιστήμονες δηλώνουν πως βάσει των δεδομένων μάλλον θα χρειαστεί παράταση του lockdown.

Εν τω μεταξύ για μια ακόμα ημέρα, ο δείκτης θετικότητας πλησίασε επικίνδυνα το όριο συναγερμού που έχουν θέσει οι επιστήμονες, δηλαδή το 4.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο δείκτης θετικότητας είναι στο 3,78 στις 18 Φεβρουαρίου, με 37.009 τεστ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Open, υπάρχουν 51 διαθέσιμες κλίνες στις εντατικές για κορονοϊό.

Lockdown και παράταση των μέτρων – Από τι θα εξαρτηθεί

Για την κατάσταση της πανδημίας και το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown μίλησε στο MEGA και την εκπομπή Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Δημήτρης Παρασκευής.

Ο αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, σημείωσε με συγκρατημένη αισιοδοξία ότι παρόλο που οι αριθμοί είναι αυξημένοι στα κρούσματα και στους διασωληνωμένους, φαίνεται να υπάρχει μια σταθεροποίηση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή η συζήτηση για άρση μέτρων είναι πρόωρη καθώς οι αντοχές του συστήματος υγείας και τα επιδημιολογικά δεδομένα, που εξετάζονται συνεχώς, είναι οι παράγοντες που θα οδηγήσουν σε αποφάσεις.

Όπως τονίζει ο καθηγητής, το τρίτο κύμα του κορονοϊού είναι διαφορετικό από το δεύτερο, καθώς οι αριθμοί που έχει δώσει είναι μικρότεροι και κάπως σταθεροί.

«Το πού θα σταθεροποιηθεί ο κορεσμός στο σύστημα υγείας, το ποσοστό κάλυψης δηλαδή το των ΜΕΘ, αλλά και το πότε θα συμβεί αυτό, θα μας καθορίσει αν μπορεί να γίνει κάποια άρση των μέτρων», συμπληρώνει.

Οι ειδικοί και τα μέλη της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας εξετάζουν καθημερινά τα δεδομένα της πανδημίας και «σύντομα, αν όχι στα τέλη αυτού του μήνα μέσα σε 1 – 2 εβδομάδες, θα είμαστε σε θέση να άρουμε κάποια μέτρα».

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη του κ. Παρασκευή στο Live News και στον Νίκο Ευαγγελάτο:

 

27 νέοι θάνατοι – Ο «χάρτης» των κρουσμάτων

Αυξημένα τα κρούσματα σήμερα, Πέμπτη (18.02). Σε πολύ υψηλό αριθμό βρίσκονται ωστόσο οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με τις ΜΕΘ και το σύστημα υγείας να δέχονται εκ νέου μεγάλη πίεση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.400, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 176.059 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 320, ενώ 27 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή τις τελευταίες 24 ώρες.

Ο «χάρτης» των κρουσμάτων