Κορονοϊός: Aσθενείς με ήπια συμπτώματα αναπτύσσουν αντισώματα κατά του ιού

“Πολύ μεγάλη πλειονότητα” των ασθενών που προσεβλήθησαν από ήπια μορφή της covid-19 ανέπτυξαν αντισώματα τα οποία ενδέχεται αργότερα να τους προσφέρουν ανοσία στον νέο κορονοϊό “για πολλές εβδομάδες”, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Παστέρ και του CHU του Στρασβούργου.

Τα αποτελέσματα αυτά “είναι ενθαρρυντικά”, καθώς δεν γνωρίζουμε καλά τον μηχανισμό ανοσίας εναντίον του νέου κορονοϊού, κυρίως σε όσους προσβάλλονται από πιο ήπιες μορφές της ασθένειας.

“Γνωρίζαμε ότι όσοι προσβάλλονταν από σοβαρές μορφές της ασθένειας, ανέπτυσσαν αντισώματα 15 ημέρες μετά την πρώτη εμφάνιση των συμπτωμάτων. Τώρα γνωρίζουμε ότι αυτό ισχύει και για όσους εμφάνισαν πιο ήπιες μορφές, αν και το ποσοστό των αντισωμάτων είναι πιθανόν χαμηλότερο”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Αρνό Φοντανέ ένας από τους συντάκτες της έρευνας και υπεύθυνος του τμήματος παγκόσμιας υγείας στο ινστιτούτο Παστέρ.

“Η έρευνά μας έδειξε ότι το ποσοστό των αντισωμάτων είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ικανό για να προστατεύσει από μια νέα μόλυνση από τον ιό SARS-CoV-2 τουλάχιστον έως και 40 ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων”, πρόσθεσε ο Ολιβιέ Σβαρτς καθηγητής Ιολογίας και Ανοσολογίας στο ίδιο ινστιτούτο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “στόχος τώρα είναι να εκτιμηθεί μακροπρόθεσμα η αντίδραση των αντισωμάτων και η ικανότητά τους να εξουδετερώνουν” τον ιό.

Η έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν το Σάββατο και για την οποία το ινστιτούτο Παστέρ εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση, διεξήχθη σε 160 ασθενείς, μέλη του προσωπικού των πανεπιστημιακών νοσοκομείων του Στρασβούργου. Όλοι τους είχαν προσβληθεί από ήπια μορφή της covid-19.

Τα ορολογικά τεστ έδειξαν ότι σχεδόν όλοι οι ασθενείς (153 ή 159 από τους 160 ανάλογα με τον τύπο του τεστ) είχαν αναπτύξει αντισώματα 15 ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου.

Στους ασθενείς διενεργήθηκε και ένα άλλο τεστ προκειμένου να καθοριστεί αν τα αντισώματα έχουν την ικανότητα να εξουδετερώσουν τον ιό. 28 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, το 98% των ασθενών είχαν αναπτύξει τέτοιου είδους αντισώματα.

“Τα αποτελέσματα της έρευνας αποτελούν επίσης καλό νέο για τις μελλοντικές εμβολιαστικές στρατηγικές”, υπογράμμισε η καθηγήτρια Σαμίρα Φάφι- Κρέμερ επικεφαλής ιολογίας στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Στρασβούργου και βασική συντάκτρια της έρευνας.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Τσίπρας από Θεσσαλονίκη: Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει ξανά μια στρατηγική πυξίδα στη βάση μιας διεκδικητικής εξωτερικής πολιτικής
12 Φεβρουαρίου, 2025
Χάρης Δούκας: «Τον Σεπτέμβριο η ανέγερση των κερκίδων του γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό»
12 Φεβρουαρίου, 2025
Αρβανίτης: Και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εχθρός της πατρίδας;
12 Φεβρουαρίου, 2025
Σπαρτιάτες: Εξετάστηκαν στο Εκλογοδικείο οι προσφυγές κατά βουλευτών
12 Φεβρουαρίου, 2025
Συμφωνία για συνάντηση μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν: «Ξεκινούν άμεσα οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις»
12 Φεβρουαρίου, 2025
Ν. Κεραμέως: Τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων επεκτείνονται και στον Δήμο Αμοργού
12 Φεβρουαρίου, 2025
Love is in the… pizza: limited edition γεύσεις & προσφορές από τη l’artigiano για τον Άγιο Βαλεντίνο
12 Φεβρουαρίου, 2025
Τέμπη: Θέμα χρόνου το πόρισμα των πραγματογνωμόνων για τα νέα βίντεο από την τραγωδία
12 Φεβρουαρίου, 2025
Νέος σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αμοργό
12 Φεβρουαρίου, 2025
Νεκρός μέσα στην καμπίνα του φορτηγού του βρέθηκε 57χρονος στη Θεσσαλονίκη
12 Φεβρουαρίου, 2025