Κορονοϊός – Ασθενής στο newsique: Τεστ μόνο αν πεθαίνεις – Νιώθουν αηδία για μένα

Ενώ ο κορονοϊός εξαπλώνεται στη χώρα μας συνεχώς, ασθενής αναφέρει ότι δεν του επέτρεψαν να κάνει το τεστ για τον κορονοϊό, παρόλο που είχε όλα τα συμπτώματα του ιού.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο newsique.gr ο ασθενής που νόσησε, περιγράφει τη περιπέτεια υγείας, τη δύσκολη καθημερινότητα, αλλά και τον ρατσισμό που αντιμετωπίζει πλέον όταν κάποιος μαθαίνει ότι είχε νοσήσει. O τελευταίος, είναι και ο λόγος που ζήτησε να μη δημοσιευθεί το όνομά του.

Ακολουθεί η συνέντευξη του ασθενούς:

Ποια ήταν τα πρώτα συμπτώματα που είχατε;

Τα πρώτα συμπτώματα ήταν ένας έντονος πονοκέφαλος, πονόλαιμος, απουσία γεύσης, δέκατα πυρετού και πόνος με μούδιασμα στην πλάτη. Δεν κατάλαβα πως ήταν κορονοϊος αρχικά, μετέπειτα το συνειδητοποίησα όταν άρχισαν τα συμπτώματα να γίνονται πιο πολλά και πιο επώδυνα.

Ποιες ήταν οι επόμενες κινήσεις σας; Κάνατε το τεστ για τον covid 19;

Τηλεφώνησα στο τηλέφωνο 1135 που έχει δώσει ο ΕΟΔΥ. Μου έκαναν ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματα που έχω και μου ζήτησαν να μείνω στο σπίτι. Όπως με πληροφόρησαν και οι ίδιοι, αλλά και ο γιατρός που επικοινωνούσα αυτές τις μέρες που νοσούσα, στο νοσοκομείο μεταβαίνουν μόνο οι ασθενείς που κινδυνεύει η ζωή τους και σε αυτούς μόνο γίνεται το τεστ. Οι υπόλοιποι μένουμε στο σπίτι σε καραντίνα και επικοινωνούμε με τον γιατρό μας. Βέβαια, επικοινώνησα και με ιδιωτικό κέντρο, ώστε να κάνω το τεστ, αλλά το κόστος ήταν μεγάλο. Ανέρχεται στα 140 ευρώ. Η επιβεβαίωση πως έχω τον ιό ήρθε από τον ίδιο τον γιατρό και τα επώδυνα συμπτώματα.

Πως βιώσατε αυτή την περιπέτεια και τι σας φόβισε περισσότερο;

Τις πρώτες μέρες δεν κατάλαβα πως νοσώ από κορονοϊό. Δεν ήμουν σίγουρη. Αν και τα δέκατα του πυρετού δεν υποχωρούσαν, όπως και ο πονοκέφαλος. Μετά συνειδητοποίησα πως δεν έχω όρεξη για φαγητό και φυσικά όλα δυσκόλεψαν μετά την έκτη μέρα, όταν η δύσπνοια αλλά και οι πόνοι ήταν που εξάντλησαν και ταλαιπώρησαν τον οργανισμό μου. Αυτό που με φόβισε περισσότερο ήταν την 11η μέρα. Ήμουν απύρετη για μια μέρα, αλλά εμφάνισα δύσπνοια σε βαθμό που δεν μπορούσα να μιλήσω. Εκείνο ήταν το κομβικό σημείο. Δεν ήξερα αν πρέπει να πάω στο νοσοκομείο. Σκεφτόμουν τους δικούς μου ανθρώπους, πόσο θα ανησυχήσουν και πως δεν θα μπορούν να έρθουν να με δουν αν χρειαστεί να νοσηλευτώ.

Τι θα συμβουλεύατε εκείνους που αδιαφορούν και κινούνται άσκοπα;

Ο κορονοϊός είναι ύπουλος, είναι εχθρός που εξαντλεί τον οργανισμό αφού επιμένει με έντονα συμπτώματα και δεν υποχωρεί εύκολα. Μένουμε σπίτι και στις απαραίτητες μετακινήσεις μας παίρνουμε όλα τα μέτρα προστασίας. Όχι μόνο τα γάντια αλλά και την απόσταση. Κρατάμε αποστάσεις και μένουμε σπίτι. Μια φράση που αυτή την περίοδο θα σώσει ανθρώπινες ζωές.

Υπάρχουν αντιδράσεις όταν κάποιος μαθαίνει ότι είχατε νοσήσει ή είχατε όλα τα συμπτώματα του covid 19;

Ελάχιστοι είναι αυτοί που με στήριξαν και με στηρίζουν. Κάποιοι είναι αυτοί που θέλουν να μάθουν αναλυτικά την εμπειρία μου, όχι από ενδιαφέρον αλλά… από κουτσομπολιό. Το τραγικό, όμως, είναι πως οι περισσότεροι νιώθουν αηδία και έχουν ρατσιστικές απόψεις. Νιώθουν πως είναι κάτι που δεν θα συμβεί στους ίδιους και συμβαίνει μόνο σε εξαιρέσεις. Έτσι, σε γενικές γραμμές οι αντιδράσεις του κόσμου με κάνουν να νιώθω δακτυλοδεικτούμενος άνθρωπος!