Κορονοϊός: Χαλαρώνουν τα μέτρα στα πλοία

Χαλάρωση των μέτρων στα ακτοπλοϊκά ταξίδια προανήγγειλε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας στο OPEN το πρωί του Σαββάτου (18/07).

Ο υπουργός Ναυτιλίας τόνισε επίσης πως θα αυξηθεί σημαντικά η πληρότητα των πλοίων τις επόμενες ημέρες.

«Έχουμε προτείνει εκ νέου αναθεώρηση του πρωτοκόλλου με δεδομένο ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα μάς το επιτρέπουν. Ήδη γίνονται συστηματικοί έλεγχοι από το Λιμενικό Σώμα. Σε μεγάλο βαθμό έχει προστατευθεί η δημόσια υγεία και των επιβατών και των κατοίκων των νησιών», σημείωσε ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

«Παρατηρήθηκαν φαινόμενα συνωστισμού κυρίως σε μικρά λιμάνια, όπως του Αργοσαρωνικού, και τα λύσαμε. Στα νησιά μας τα κρούσματα δεν είναι ανησυχητικά. Τα νησιά μας είναι ασφαλή», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική εντός των πλοίων, εκτός από το κατάστρωμα, όπου όμως θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις.

 

Τι ισχύει για ΜΜΜ και ταξί

Υπενθυμίζεται ότι σε ισχύ παραμένει η υποχρέωση χρήσης μάσκας για τους επιβάτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το ίδιο και το πρόστιμο για τη μη χρήση της. Συγκεκριμένα το άρθρο 7 της ΚΥΑ αναφέρει ότι: «Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής, καθώς και εντός των οχημάτων και συρμών, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μη ιατρική μάσκα προστασίας. Στην περίπτωση που σε αστικά λεωφορεία υπάρχει διαχωριστικό το οποίο απομονώνει τον οδηγό από τους υπόλοιπους επιβάτες, συστήνεται η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τον οδηγό. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου ισχύει και για τους οδηγούς των μέσων σταθερής τροχιάς και των σιδηροδρομικών οχημάτων, στα οποία απομονώνεται η θέση του οδηγού από τον υπόλοιπο συρμό ή μέσο. Για κάθε παράβαση των διατάξεων του παρόντος, επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ».

Για κάθε παράβαση των διατάξεων του παρόντος επιβάλλεται σε κάθε επιβάτη πέραν του ποσοστού της παρ. 1, καθώς και στον οδηγό του οχήματος/συρμού, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, τα πρόστιμα για τους παραβάτες που θα εντοπίζονται να μη φορούν μάσκα είναι τα εξής:

  • Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: 150 ευρώ
  • Ταξί: 150 ευρώ (ισχύει για επιβάτες και οδηγούς)