Κορονοϊός: Μια από τις θεωρίες η οποία κυκλοφορεί ευρέως τις τελευταίες βδομάδες είναι πως ο ζεστός καιρός συσχετίζεται, για μια σειρά από παράγοντες, με την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Μια ανάλυση που έγινε από ομάδα επιστημόνων με δείγμα 100 κινεζικών πόλεων εντόπισε και ισχυρίζεται ότι η υψηλή θερμοκρασία και η υγρασία συσχετίζονται με χαμηλότερη μετάδοση του κορονοϊού.
Η μελέτη εκπονήθηκε από ομάδα επιστημόνων που κάνουν ανάλυση δεδομένων και οικονομολόγων στις σχολές του Πανεπιστημίου του Πεκίνου Tsinghua και του Πανεπιστήμιο Beihang, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Κινέζικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, που σχετίζονται με 4.711 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορονοϊού.
Οι επιστήμονες κοίταξαν στην αρχή να δουν πως ήταν η επαφή αυτών των περιπτώσεων με άλλους ασθενείς. Στη συνέχεια – χρησιμοποιώντας μια μεγάλη σύνθετη στατιστική ανάλυση και μοντελοποίηση, καμπύλες τάσεων ανάπτυξης, μετεωρολογικούς σταθμούς και εντοπισμό επαφών μεταξύ ασθενών που είχαν κορονοϊό – κατέληξαν στο πιο κάτω συμπέρασμα :
«Η υψηλή θερμοκρασία και η υψηλή σχετική υγρασία μειώνουν σημαντικά τη μετάδοση του κορονοϊού, αντίστοιχα, ακόμα και μετά τον έλεγχο της πυκνότητας του πληθυσμού και του κατά κεφαλή ΑΕΠ των πόλεων. […] Το αποτέλεσμα αυτό είναι συνεπές με το γεγονός ότι η υψηλή θερμοκρασία και η υψηλή υγρασία μειώνουν σημαντικά τη μετάδοση της γρίπης. Υποδεικνύει (Indicates) ότι η άφιξη της καλοκαιρινής και βροχερής περιόδου στο βόρειο ημισφαίριο μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά τη μετάδοση του COVID-19. »
Είναι σημαντικό να σημειώσουμε εδώ ότι, πρώτον, η λέξη κλειδί είναι “υποδεικνύει”. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ανάλυση δεδομένων και σε καμία περίπτωση δεν συνιστά μια επιστημονικά εξακριβωμένη μελέτη. Επιπλέον δεν γίνεται λόγος για ζεστό καιρό που «σκοτώνει τον κορονοϊό» αλλά φαίνεται, σε πρώτη ανάγνωση, ότι μπορεί να επιβραδύνει την εξάπλωση.