Κορονοϊός – Χονγκ Κονγκ: 24ωρη παρακολούθηση με… βραχιολάκι για όσους είναι σε καραντίνα

Η διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα πλέον μπορεί να γίνει πιο γρήγορα, λόγω των πιο μεταδοτικών -αλλά λιγότερο επικίνδυνων- στελεχών της μετάλλαξης Όμικρον, με το Χονγκ Κονγκ να λαμβάνει μια σειρά από μέτρα που ξεσηκώνουν αντιδράσεις.

Συγκεκριμένα, θα εισάγει ένα σύστημα 24ωρης παρακολούθησης των ανθρώπων που βρίσκονται σε καραντίνα, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι αυτό πρόκειται για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων.

Σύμφωνα με τον theguardian.com, το Χονγκ Κονγκ αναδιαμορφώνει τα μέτρα που έλαβε στην αρχική έξαρση της πανδημίας και τα προσαρμόζει στην αυστηρή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Κίνας για «μηδενική ανοχή». Έτσι, θα επιβάλει ηλεκτρονικά βραχιόλια παρακολούθησης σε όλους όσους είναι θετικοί στον ιό, οι οποίοι θα μείνουν σε καραντίνα στο σπίτι. Μάλιστα, θα φορούν το βραχιόλι για λίγο καιρό μετά, εφόσον βρεθεί ότι δεν νοσούν πλέον.

Αυτά τα βραχιόλια λοιπόν, εντάσσονται στο πρόγραμμα «Leave Home Safe» και διαθέτουν ένα QR κωδικό, ο οποίος δείχνει πράσινο για εκείνον που δεν νοσεί, κόκκινο για το άτομο που είναι θετικό στον ιό και κίτρινο για όποιον ήρθε σε επαφή με κρούσμα.

Φυσικά, όσοι έχουν κόκκινο μένουν στο σπίτι, ενώ όσοι έχουν πράσινο χρώμα, θα μπορούν να εισέρχονται σε δημόσιους χώρους. Αντιθέτως, όσοι έχουν κίτρινο χρώμα θα αντιμετωπίσουν τους πιο σκληρούς περιορισμούς, καθώς επιτρέπεται η πρόσβαση στις αναγκαίες υπηρεσίες, όπως σε σούπερ μάρκετ ή φαρμακεία. Παρόλα αυτά, απαγορεύεται η επίσκεψη σε μέρη με αρκετό κόσμο, ή να βγάλουν την μάσκα δημόσια, ακόμα και αν είναι σε κάποιο πάρκο, που δεν θεωρείται εσωτερικός χώρος.

Μάλιστα, η παραβίαση των κανόνων επισύρει πρόστιμο 3.200 δολαρίων και φυλάκιση έως έξι μήνες.

Αποτελεσματικότητα των μέτρων

Πέρα από τις αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί, σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ορισμένοι διαφωνούν με το κατά πόσο θα φέρουν αποτέλεσμα τα παραπάνω μέτρα.

Ο Ben Cowling, πρόεδρος καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ότι μπορεί να έχουν «οριακό αντίκτυπο» στη μείωση της εξάπλωσης του ιού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ενδέχεται τις επόμενες εβδομάδες τα κρούσματα να μειωθούν ραγδαία στο Χονγκ Κονγκ, όχι γιατί έφεραν αποτέλεσμα τα μέτρα, αλλά γιατί ο κόσμος δεν θα δηλώνει τα κρούσματα, ώστε να μην έρθει αντιμέτωπος με την όλη κατάσταση.