Κορονοϊός: «Χτύπησε» και την Ελλάδα η ισπανική µετάλλαξη

Ενα µεταλλαγµένο στέλεχος του κορονοϊού, µε υψηλότερη µεταδοτικότητα, σαρώνει την Ευρώπη και έχει εξαπλωθεί και στη χώρα µας, σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα µελέτης του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης.

Το υπολογιστικό µοντέλο που έχει αναπτύξει το εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής δείχνει ότι τις τελευταίες εβδοµάδες καταγράφηκε αύξηση κατά 10% της µεταδοτικότητας του SARS-CoV-2, γεγονός που συνηγορεί στην παρουσία του νέου στελέχους του ιού στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, η οµάδα του καθηγητή ∆ηµοσθένη Σαρηγιάννη, που έχει αναπτύξει το υπολογιστικό εργαλείο διαχείρισης του κινδύνου από την COVID-19, σε συνεργασία µε πανεπιστήµια προηγµένων σπουδών στην Ιταλία, διαπίστωσε ότι από τις αρχές Οκτωβρίου υπήρξε µια αύξηση στη µεταδοτικότητα του ιού, ειδικά στα µεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, η οποία αποδεικνύει την ύπαρξη ενός στελέχους πιο µεταδοτικού.

«Κατανοούµε, λοιπόν, ότι ήταν απολύτως απαραίτητο να ληφθούν τα περιοριστικά µέτρα προκειµένου να αναχαιτιστεί η πορεία του µεταλλαγµένου στελέχους, που σε µικρό χρονικό διάστηµα θα είχε διασπαρεί σε όλη τη χώρα», σχολιάζει ο κ. Σαρηγιάννης. Πρόκειται για µια µετάλλαξη του ιού που εικάζεται ότι προήλθε από την Ισπανία, έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη και πλέον αφορά την πλειονότητα των νέων κρουσµάτων σε πολλές χώρες. Το νέο αυτό στέλεχος, που ονοµάζεται 20A.EU1, προήλθε από Ισπανούς αγρότες και εξαπλώθηκε ραγδαία σε µεγάλο µέρος της Ευρώπης, µετά το καλοκαίρι. Μια διεθνής οµάδα επιστηµόνων, που παρακολουθεί τον ιό µέσω των γενετικών του µεταλλάξεων, βρήκε ότι οι τουρίστες που επέστρεψαν από διακοπές στην Ισπανία έπαιξαν βασικό ρόλο στη µετάδοση του ιού σε όλη την Ευρώπη, δηµιουργώντας ερωτήµατα, όπως επισηµαίνουν, σχετικά µε το εάν το δεύτερο κύµα στη Γηραιά Ηπειρο θα µπορούσε να µειωθεί µε βελτιωµένη παρακολούθηση σε αεροδρόµια και άλλους κόµβους µεταφορών. Παράλληλα, ερευνητικές οµάδες, στις οποίες συµµετέχει και η χώρα µας, εξετάζουν τη συµπεριφορά του µεταλλαγµένου στελέχους του κορωνοϊού για να διαπιστώσουν αν είναι πιο θανατηφόρο ή πιο µολυσµατικό από τα άλλα στελέχη. Ωστόσο, σύµφωνα µε τις πρώτες ενθαρρυντικές εκτιµήσεις, το 20A.EU1 είναι λιγότερο επιθετικό και επικίνδυνο, όµως µένει αυτό να τεκµηριωθεί και επιστηµονικά.

Πηγή: Realnews

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Διαιρεμένη χώρα η Συρία: Προσπάθεια Τζολάνι να προσεγγίσει τη Δύση
11 Δεκεμβρίου, 2024
Όλαφ Σολτς: «Όποιος επενδύει σήμερα στην Ουκρανία, επενδύει σε ένα μελλοντικό κράτος-μέλος της ΕΕ»
11 Δεκεμβρίου, 2024
Washington Post: Η Ουκρανία βοήθησε τους αντάρτες της Συρίας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη
11 Δεκεμβρίου, 2024
Σερβία: Έγγραφα για την τραγωδία στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Νόβι Σαντ και επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια υποσχέθηκε στους φοιτητές ο Βούτσιτς
11 Δεκεμβρίου, 2024
Δύο σεισμοί μέσα σε 2 ώρες στην Αγία Παρασκευή: Τι λένε οι σεισμολόγοι
11 Δεκεμβρίου, 2024
«Έπεσε» Facebook, Instagram και WhatsApp: Προβλήματα στις εφαρμογές της Meta
11 Δεκεμβρίου, 2024
Τραγωδία για 22χρονη ποδοσφαιρίστρια στη Βραζιλία που έπεσε από 25όροφο κτίριο την ώρα που τραβούσε βίντεο και σκοτώθηκε ακαριαία
11 Δεκεμβρίου, 2024
Δημοσκόπηση Realpolls: Προβάδισμα ΝΔ με διαφορά 13% από το ΠΑΣΟΚ – Τρία κόμματα στην 3η θέση
11 Δεκεμβρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: Πυροβόλησαν 24χρονο οδηγό μηχανής στην κοιλιά
11 Δεκεμβρίου, 2024
Βολίδα από σφαίρα σε αυλή σχολείου στο Χανιά
11 Δεκεμβρίου, 2024