Κορονοϊός: Δείτε ποιοι έχουν φυσική ανοσία

Σε εξειδικευμένο περιοδικό δημοσιεύθηκε έρευνα που έγινε στο Λονδίνο, με επικεφαλής δυο Έλληνες επιστήμονες, στην οποία αποδεικνύεται η φυσική ανοσία κάποιων στον κορονοϊό.

Ο Γιώργος Κασσιώτης, του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ Λονδίνου και η Ελένη Ναστούλη, του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) ήταν επικεφαλής της έρευνας που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό science.

Η επιστημονική ομάδα ανακάλυψε πως ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό ανθρώπων, ειδικότερα μικρότερης ηλικίας, έχει στον οργανισμό του αντισώματα χωρίς να έχει νοσήσει ποτέ στο παρελθόν από κορονοϊό.

Στην έρευνα εξετάστηκαν 302 ενήλικες και οι 16 (ποσοστό 5,3%), είχαν αντισώματα IgC κατά του SARS-CoV-2. Οι επιστήμονες θεωρούν πως τα αντισώματα αυτά πιθανότατα δημιουργήθηκαν στη διάρκεια παρελθοντικών λοιμώξεων, από τους πολύ πιο ακίνδυνους κορονοϊούς του κοινού κρυολογήματος. Στην ίδια έρευνα, εξετάστηκαν 48 παιδιά και έφηβοι από ενός ως 16 ετών. Στους 21 (ποσοστό 44%) ανιχνεύθηκαν παρόμοια αντισώματα.

Τα συγκεκριμένα αντισώματα, που ανιχνεύθηκαν χωρίς να έχουν νοσήσει τα άτομα που εξετάστηκαν από COVID-19, αντιδρούν σε μια συγκεκριμένη περιοχή που ονομάζεται υπομονάδα S2 στην προεξέχουσα πρωτεΐνη ακίδας του νέου κορονοϊού. Αυτή τη χρησιμοποιεί για να μπορέσει να διεισδύσει και να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα. Η υπομονάδα S2 εμφανίζει μεγαλύτερες δομικές ομοιότητες σε όλους τους κορονοϊούς, σε σχέση με την υπομονάδα S1 της ίδιας ιικής πρωτεΐνης.

Σε προηγούμενες μελέτες είχε φανεί πως αυτή η ανοσία από άλλους συγγενικούς ιούς δεν διασφαλίζει πως δεν θα μολυνθεί κάποιιος από τον κορονοϊό. Παρόλα αυτά, η παρουσία υφιστάμενων αντισωμάτων μπορεί σίγουρα να μειώσει τη μεταδοτικότητα και να μετριάσει τα συμπτώματα σε περίπτωση που κάποιος ανιχνευθεί θετικός στον ιό.

Παράλληλα, πολύ σημαντικό εύρημα θεωρείται από τους επιστήμονες και το γεγονός ότι το πλάσμα αίματος όσων εξετάστηκαν, μπορούσε να καταπολεμήσει τον νέο κορονοϊό. Αυτό, προφανώς, δεν συμβαίνει με άτομα που δεν έχουν τα συγκεκριμένα αντισώματα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως η στόχευση της συγκεκριμένης περιοχής S2 της πρωτεΐνης ακίδας του SARS-CoV-2 θα μπορούσε να είναι η βάση για ένα καθολικό εμβόλιο, που θα είναι αποτελεσματικό απέναντι σε πολλούς κορονοϊούς ταυτόχρονα. Αυτό γιατί, όσοι έχουν μολυνθεί από COVID-19 αναπτύσσουν στην πορεία μεγαλύτερους αριθμούς όλων των ειδών τα αντισώματα (IgA, IgC, IgM) τα οποία στοχεύουν και στην υπομονάδα S1 και στην υπομονάδα S2 της πρωτεΐνης ακίδας του κορονοϊού.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Καιρός αύριο: Βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα – Ισχυρότατοι άνεμοι έως 9 μποφόρ σε Μακεδονία, Θράκη
29 Νοεμβρίου, 2024
Τρία χρυσά Βραβεία για την ElvalHalcor στα «Made in Greece Awards 2024»
29 Νοεμβρίου, 2024
Αναζωπύρωση στο μέτωπο της Συρίας: Οι αντιμαχόμενες πλευρές, οι υποστηρικτές τους και η περιοχή που μυρίζει μπαρούτι
29 Νοεμβρίου, 2024
Η TEKA Systems υλοποίησε με επιτυχία τη λύση Salesforce στη Sidenor
29 Νοεμβρίου, 2024
Λίβανος: Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ θα μιλήσει απόψε για πρώτη φορά μετά την κατάπαυση του πυρός
29 Νοεμβρίου, 2024
Ειρήνη Μουρτζούκου: Νέα αποκαλυπτική μαρτυρία για το μωρό που «έφυγε» το 2021 – «Το ασθενοφόρο έκανε 5 λεπτά, όχι 30»
29 Νοεμβρίου, 2024
Μετρό Θεσσαλονίκης: Σακελλαροπούλου και Μητσοτάκης ξεναγήθηκαν στο σταθμό Βενιζέλου – Δέος για τα αρχαιολογικά ευρήματα
29 Νοεμβρίου, 2024
Ξάνθη: «Μου είπαν ότι Παντελάκος τελείωσε», λέει η θεία του 16χρονου που πέθανε από διαρροή υγραερίου στο Μαγικό
29 Νοεμβρίου, 2024
Τραγωδία στο Πολεμικό Ναυτικό: Αιφνίδιος θάνατος υπαξιωματικού στη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών
29 Νοεμβρίου, 2024
Live η τελετή αποκάλυψης του Σταθμού Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης
29 Νοεμβρίου, 2024