Η διαχείριση της πανδημίας δεν είναι μια απλή παράθεση υγειονομικών πρωτοκόλλων αλλά κυρίως ένα σύνολο πολιτικών και οικονομικών επιλογών τακτικού και στρατηγικού χαρακτήρα, με σεβασμό βεβαίως στις επιστημονικές απόψεις.
Δυστυχώς ο COVID – 19 έφτασε στην Ελλάδα σε χρονική περίοδο που κυβερνά η χειρότερη μεταπολιτευτική κυβέρνηση. Ένα αποτυχημένο κράμα φιλελεύθερων τεχνοκρατών θατσερικού τύπου και ακροδεξιών υψηλόβαθμων στελεχών που αφήνουν στη διαχείριση της κρίσης το συντηρητικό ταξικό τους αποτύπωμα.
Ενώ σε όλο τον κόσμο αποδεινύεται και ομολογείται ότι το δημόσιο σύστημα υγείας είναι εκείνο που σήκωσε το βάρος της αντιμετώπισης της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, στη χώρα μας είμαστε παντού κατώτεροι των περιστάσεων.
Σε κυβερνητικό επίπεδο εγκαταλείφθηκε το ΕΣΥ αβοήθητο, ακυρώθηκαν προγραμματισμένες προσλήψεις γιατρών, διώχθηκαν συνδικαλιστές γιατροί που ύψωσαν ανάστημα, θεωρήθηκε παράλογη σπατάλη η δημιοργία νέων ΜΕΘ (δήλωση κ. Πέτσα), διπλασιάστηκε το ημερήσιο τίμημα για τις ιδιωτικές ΜΕΘ, στήθηκαν business στις προμήθειες υγειονομικού υλικού. Βεβαίως παρακίνησαν τον κόσμο να χειροκροτεί τους γιατρούς από τα μπαλκόνια χωρίς να ντρέπονται για την απρέπια τους.
Στη Περιφέρεια Αττικής οι απαιτήσεις ήταν μεγαλύτερες διότι η συγκυρία έφερε στη θέση του Περιφεριάρχη τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και λογικό ήταν να περιμένει κανείς τουλάχιστον σε θέματα υγείας η Περιφέρεια να είναι πρωτοπόρα.
Δυστυχώς σε απόλυτη αρμονία με την κυβέρνηση, η Περιφέρεια μόνο αποσπασματικά χωρίς καμία στρατηγική έμεινε μακριά από τις απαιτήσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της προστασίας των κατοίκων. Δεν στηρίχθηκαν οι δομές της Περιφέρειας (δημόσιο απολυμαντήριο, ελεγχτικοί μηχανισμοί), δεν έγιναν προσλήψεις προσωπικού σχετικού με την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά αντιθέτως με διαδικασίες που δεν τιμούν τη διοίκηση της Περιφέρειας έγιναν προσλήψεις γραμματέων, ψυχολόγων που ανέλαβαν θέση υπέυθυνου αναπτυξιακού προγραμματισμού αλλά και δημοσιογράφων. Όσες προσπάθειες έγιναν και αρχικά είχαν δημόσιο ή εθελοντικό χαρακτήρα κατέληξαν αναθέσεις σε ιδιωτικές εταιρείες ή ιδρύματα. Σε επανειλημμένες προτάσεις της Δύναμης Ζωής για μια στρατηγικού χαρακτήρα αντιμετώπιση της κρίσης (καταθέσαμε εξειδικευμένο «Κορωνοπρουπολογισμό») ήταν αρνητικοί απορρίπτοντας ακόμα και τον δημοκρατικό διάλογο.
Από όσα στοιχεία έχουμε μπορούμε να πούμε ότι η Περιφέρεια Αττικής διέθεσε μέχρι τον Μάρτιο του 2021 περίπου 10.000.000 ευρώ για την αντιμετώπιση του κορονωιού (δεν μας δίνονται αναλυτικά στοιχεία παρότι το ζητήσαμε επισήμως από τον Νοέμβριο του 2020). Ένα μέτρο σύγκρισης είναι τα 42.000.000 ευρώ που διέθεσε η διοίκηση της Ρένας Δούρου για τον μηχανολογικό εξοπλισμό των δημοσίων νοσοκομείων Αττικής στηρίζοντας πραγματικά τη δημόσια υγεία προς το συμφέρων των κατοίκων της Περιφέρειας, μάλιστα σε περίοδο που δεν υπήρχε ο Covid – 19.
Δυστυχώς τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ ασχολούνται με την Περιφέρεια Αττικής μόνο για να δείξουν τον κ. Πατούλη να εγκαινιάζει έργα που οραματίστηκε η Ρένα Δούρου και εκτέλεσε η διοίκηση της Δύναμης Ζωής, χωρίς φυσικά να διαθέτουν τον πολιτικό πολιτισμό να προσκαλέσουν τους προκατόχους τους στις εκδηλώσεις αυτές. Επειδή οι πόροι του κεντρικού κράτους είναι περιορισμένοι έχουν υποχρέωση να αγωνιστούν για να τους αυξήσουν παρεμβαίνοντας στην ομογάλακτη τους Κυβέρνηση.
Εμείς ως Δύναμης Ζωής θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μαζί με τους κατοίκους της Αττικής στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης αλλά και του ελλείματος πολιτικής και δημοκρατίας που υπάρχει στην Περιφέρεια μας.