Κορονοϊός: Δημιουργήθηκε σπρέι που προστατεύει από ιούς

Καινοτομούν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ που εξαντλούν την εφευρετικότητα τους σε μια προσπάθεια να βρουν πρακτικούς και αποτελεσματικούς τρόπους για την προστασία έναντι ιών και μικροβίων.

Επειτα από τουλάχιστον δέκα χρόνια ερευνών οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Επιστημών και Τεχνολογίας δημιούργησαν αντι-ιικό σπρέι επίστρωσης που παρέχει σημαντική προστασία καθώς μπορεί να σκοτώσει μικροοργανισμούς όπως βακτήρια και ιούς όταν έρθει σε επαφή μαζί τους ακόμη κι όταν έχει στεγνώσει και έχουν περάσει 90 ημέρες, όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος».

Σύμφωνα με τους ειδικούς το σπρέι επίστρωσης ΜΑΡ-1 μπορεί να ψεκάζεται σε επιφάνειες που χρησιμοποιούνται συχνά οπως τα κουμπιά από τους ανελκυστήρες τις κουπαστές στις σκάλες τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σημεία που ευθύνονται στη μετάδοση του ιού. Το σπρέι λειτουργεί ως ένα διάφανο προστατευτικό το οποίο αποδυναμώνει τους ιούς και τα βακτήρια.

Τα υλικά καθαρισμού που περιέχει το σπρέι σε εκατομμύρια νανοΐνες γίνονται ακόμη πιο αποτελεσματικά
λόγω θερμότητας και απελευθερώνονται μόνο όταν έρθουν σε επαφή με το αντικείμενο που σφραγίζουν. Επιπλέον η επικάλυψη δεν είναι τοξική για το δέρμα και για το περιβάλλον. Επιπλέον το υλικό του σπρέι είναι κατάλληλο για διάφορες επιφάνειες μέταλλο τσιμέντο ξύλο γυαλί πλαστικό ύφασμα φτερά κι έτσι μπορεί να θωρακίσει πολλές επιφάνειες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές εμπορικά κέντρα σχολεία και χώροι άθλησης στο Χονγκ Κονγκ έχουν προμηθευτεί το προϊόν την ώρα που οι αρμόδιες αρχές ανακοίνωναν ότι χθες δεν υπήρχαν νέα κρούσματα του κορονοϊού.

Η χρονική συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη αφού η ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών συνέπεσε με την πανδημία κορονοϊού. Ελαβε έγκριση για χρήση από τους καταναλωτές τον Φεβρουάριο και τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει
η διάθεσή του στα καταστήματα του Χονγκ Κονγκ.

Πηγή: «Ελεύθερος Τύπος»