Σήμερα το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ διοργανώνει από τις 12:00 έως 14:00 τη ζωντανή εκδήλωση–εκπομπή, με θέμα «Γιατί πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι;».
Την απάντησή του στο κεντρικό ερώτημα της εκδήλωσης, έδωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο Καθηγητής Παιδιατρικής–Λοιμωξιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Εμμανουήλ Ροηλίδης και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
«Το μεγαλύτερο ποσοστό των νοσηλευόμενων σε απλές κλινικές και ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Μπορεί κάποιος να το περάσει ελαφριά αλλά κάποιοι θα το περάσουν πολύ βαρύτερα και μπορεί ο ιός να τους αφήσει και πολλά υπολείμματα. Αυτή η λοίμωξη είναι πάρα πολύ ύπουλη και μπορεί να αφήσει πάρα πολλά προβλήματα. Δεν είναι σαν μια απλή ίωση. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά».
«Έχουμε νοσηλεύσει στην ΜΕΘ παιδιά, έχουν πεθάνει παιδιά κυρίως έφηβοι»
Τα παιδιά νοσούν πολύ ελαφρύτερα, όμως κάποια νοσούν πολύ βαριά, σε μικρότερο ποσοστό αλλά συμβαίνει. «Έχουμε νοσηλεύσει στην ΜΕΘ παιδιά, έχουν πεθάνει παιδιά κυρίως έφηβοι, αλλά και μικρότερα παιδιά. Έχουμε και το long covid σύνδρομο. Σκεφτόμαστε ότι το εμβόλιο μετά από χρόνια μπορεί να κάνει κάτι στα παιδιά μας, δεν σκεφτόμαστε όμως ότι ο ίδιος ο ιός μπορεί να κάνει πολύ χειρότερα πράγματα και στο απώτερο μέλλον, όχι μόνο τώρα.
Για την τρίτη δόση του εμβολίου, ο κ. Ροηλίδης επεσήμανε ότι την αναμνηστική, οι πρώτοι που θα χρειαστεί να την κάνουν είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι που δεν είχαν κάνει καλά αντισώματα από την αρχή ή έχει πέσει η ανοσία τους, και επόμενοι είναι οι ηλικιωμένοι, που και σε αυτούς πέφτει σε ένα διάστημα η ανοσία. « Όμως η μεγάλη προτεραιότητα είναι να εμβολιαστούν αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου».
Σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολίου, ο κ. Ροηλίδης, σχολίασε πως «σαν υγειονομικός είμαι υποχρεωμένος να κάνω κάποια πράγματα για να είμαι υγειονομικός, μέσα σε αυτά είναι και το εμβόλιο του covid».