Την άποψη ότι η Γερμανία δεν είναι ακόμη επαρκώς προετοιμασμένη για την επόμενη περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού εξέφρασε ο κορυφαίος Γερμανός λοιμωξιολόγος, Κρίστιαν Ντόστεν. «Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση τους επόμενους μήνες, πρέπει να αλλάξουμε τα πράγματα», σημείωσε.
«Η πανδημία ξεκινά μόλις τώρα. Και εδώ στη Γερμανία», τόνισε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο και ιδρυτή της Παγκόσμιας Διάσκεψης Κορυφής για την Υγεία, Ντέτλεφ Γκάντεν, η οποία θα γίνει στο Βερολίνο τον Οκτώβριο.
«Οι ρεαλιστικές αποφάσεις είναι απαραίτητες. Γίνονται ήδη δοξαστικές ομιλίες για τη γερμανική επιτυχία, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο από πού προήλθε αυτή η επιτυχία. Οφείλεται απλώς στο γεγονός ότι η Γερμανία αντέδρασε περίπου τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα από άλλες χώρες. Αντιδράσαμε όμως με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και οι άλλοι», σημείωσε.
Στη συνέχεια επισήμανε: «Δεν κάναμε τίποτα το ιδιαίτερο καλά. Μόνο που το κάναμε νωρίτερα. Δεν πετύχαμε γιατί οι υγειονομικές μας αρχές ήταν καλύτερες από τις γαλλικές ή επειδή τα νοσοκομεία μας είναι καλύτερα εξοπλισμένα από τα ιταλικά. Η Γερμανία πρέπει να ρίξει μια πιο διαφοροποιημένη και πιο προσεκτική ματιά στις εξελίξεις στο εξωτερικό».
«Πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε για πράγματα όπως τα γήπεδα ποδοσφαίρου. Είναι πραγματικά εντελώς παραπλανητικό. Πρέπει επίσης να γίνει σαφές ότι η έγκριση ενός εμβολίου δεν σημαίνει αμέσως τη λύση του προβλήματος», τόνισε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Λοιμοξιολογίας του νοσοκομείου Charité.
«Προς το παρόν, κανείς δεν ξέρει ακριβώς πώς θα συνεχιστεί η πανδημία. Υπάρχει το ενδεχόμενο το όλο ζήτημα να μην είναι πλέον διαχειρίσιμο και η επιστήμη να υπήρξε με τα εμβόλια απλώς αργή. Μόνο στο τέλος θα γνωρίζουμε πόσο αποτελεσματική ήταν, διότι αυτή η πανδημία δεν είναι επιστημονικό φαινόμενο, είναι φυσική καταστροφή», συνέχισε ο Ντρόστεν σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Ένα σημαντικό μάθημα από την πανδημία για το μέλλον είναι ότι η υγεία είναι το πιο σημαντικό πράγμα για το άτομο και η βάση για μια λειτουργούσα κοινωνία, επισήμανε ο Ντέτλεφ Γκάντεν, στην κοινή τους συνέντευξη.
Και συμπλήρωσε: «Η οικονομία, ο πολιτισμός και όλα αυτά δεν λειτουργούν πλέον όταν αυτό που βλέπουμε ως εγγυημένο δεν υφίσταται πλέον. Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό είναι σαφές σε όλους».
Πάνω από 6.000 κρούσματα στη Γερμανία
Την ίδια στιγμή, οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα άλλα 6.178 κρούσματα του κορονοϊού, τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων μέσα σε ένα 24ωρο από την 1η Μαΐου. Καταγράφηκαν επίσης 37 θάνατοι ασθενών, οι οποίοι είχαν βγει θετικοί σε τεστ για την Covid-19 τον τελευταίο μήνα. Άλλοι τόσοι άνθρωποι πέθαναν την Τρίτη, αριθμός που είναι επίσης ο μεγαλύτερος από τις 14 Ιουλίου.
Τα κρούσματα στη Βρετανία αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να ανακοινώσει την Τρίτη μια σειρά περιοριστικών μέτρων, στην προσπάθειά της να αναχαιτίσει την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, από την αρχή της πανδημίας έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό 409.729 άνθρωποι και από αυτούς οι 41.862 πέθαναν.