Κορονοϊός: Εφιαλτική πρόβλεψη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είναι «πολύ ανήσυχος» για την εξάπλωση της Covid-19 στην Ευρώπη, καθώς η γηραιά ήπειρος βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα λοιμώξεων.

Την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση της πανδημίας στην Ευρώπη εξέφρασε ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δρ Χανς Κλούγκε.

Μιλώντας στο BBC, προειδοποίησε μάλιστα ότι θα μπορούσαν να καταγραφούν περίπου 500.000 περισσότεροι θάνατοι μέχρι τον Μάρτιο, εαν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας που θα μπορούσε να βοηθήσει άμεσα.

Η προειδοποίηση έρχεται καθώς πολλές χώρες αναφέρουν υψηλά ποσοστά μόλυνσης και εισάγουν πλήρη και μερικά lockdown για να καταπολεμήσουν την έξαρση των κρουσμάτων.

Ο Κλούγκε επανέλαβε οτι παράγοντες όπως η χειμερινή περίοδος, η ανεπαρκής εμβολιαστική κάλυψη και η κυριαρχία της πιο μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα ειναι οι βασικοί παράγοντες για τη νέα επιδημιολογική κρίση.

Ζήτησε την ενίσχυση των εμβολιαστικών προγραμάτων και την εφαρμογή βασικών μέτρων δημόσιας υγείας, όπως επίσης και νέων ιατρικών θεραπειών που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της έξαρσης.

«Η Covid-19 έχει γίνει για άλλη μια φορά η νούμερο ένα αιτία θνησιμότητας στην περιοχή μας», είπε στο BB. Και πρόσθεσε: «ξέρουμε τι πρέπει να γίνει» προκειμένου να καταπολεμηθεί η ασθένεια.

Ο δρ Κλούγκε τόνισε οτι τα μέτρα υποχρεωτικού εμβολιασμού θα πρέπει να θεωρηθούν ως «έσχατη λύση», αλλά ότι θα ήταν «πολύ επίκαιρο» να διεξαχθεί μια «νομική και κοινωνική συζήτηση» για το θέμα.

«Πριν από αυτό υπάρχουν άλλα μέσα όπως το υγειονομικό πάσο», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό «δεν είναι περιορισμός της ελευθερίας, μάλλον είναι ένα εργαλείο για να διατηρήσουμε την ατομική μας ελευθερία».

Η Αυστρία έγινε την Παρασκευή η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ανακοίνωσε ότι ο εμβολιασμός κατά του Covid-19 θα γίνει υποχρεωτικός. Οι νέοι κανόνες πρόκειται να τεθούν σε ισχύ τον Φεβρουάριο.

Η ανακοίνωση αυτή μαζί με το νέο εθνικό lockdown είναι η απάντηση της Βιέννης στους αριθμούς-ρεκόρ των κρουσμάτων και στα χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού. Πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες επιβάλλουν επίσης νέα μέτρα καθώς αυξάνονται τα κρούσματα.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Δύο τροχαία με διαφορά λίγων λεπτών στα Χανιά – Απεγκλωβίστηκαν τρία άτομα χωρίς σοβαρά τραύματα
15 Μαρτίου, 2025
Λουκίδης για την αφρικανική σκόνη: Είναι ένα φαινόμενο με διαβαθμίσεις – Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες
15 Μαρτίου, 2025
Συνεχίζεται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης – Ποιες περιοχές επηρεάζονται
15 Μαρτίου, 2025
Μάχη με τις φλόγες στην Καστοριά – Πολλαπλά τα μέτωπα
15 Μαρτίου, 2025
Δούκας: «Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει απονομιμοποιηθεί πολιτικά και ηθικά»
15 Μαρτίου, 2025
Νεκρός ένας ηλικιωμένος που επιχείρησε να κλαδέψει δέντρο στα Χανία
15 Μαρτίου, 2025
Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση μεταφοράς του 21χρονου γερμανού τουρίστα, που εντοπίστηκε νεκρός στην Κρήτη
15 Μαρτίου, 2025
Με χειροκροτήματα υποδέχθηκαν οι πιστοί στην τελευταία του κατοικία τον μητροπολίτη πρώην Θεσσαλονίκης Άνθιμο
15 Μαρτίου, 2025
Πρώην παίκτης ριάλιτι ο άνδρας που παρίστανε αστυνομικό στο κέντρο της Αθήνας
15 Μαρτίου, 2025
Τι ήταν το νεφελώδες «τείχος» που «σκέπασε» τα νότια προάστια της Αθήνας – Ποια η διαφορά με την «κανονική» ομίχλη
15 Μαρτίου, 2025