ÍÁÕÐËÉÏ-Áíáêïßíùóç ôçò ¸íùóçò Áóôõíïìéêþí ÕðáëëÞëùí Áñãïëßäáò: Ìå ðñùôïâïõëßá ôçò ¸íùóçò Áóôõíïìéêþí ÕðáëëÞëùí Áñãïëßäáò îåêßíçóáí óÞìåñá 22/6/2020 êáé èá ïëïêëçñùèïýí ôçí ÔÝôáñôç 24/06/2020 äéáãíùóôéêÜ ôåóô áíß÷íåõóçò covid-19 óå áóôõíïìéêïýò ðïõ õðçñåôïýí óôçí Ä.Á. Áñãïëßäáò. Åßíáé ãíùóôü ðùò ïé Áóôõíïìéêïß ôïõ Íïìïý Áñãïëßäáò óÞêùóáí ôï ìåãáëýôåñï âÜñïò ôçò öýëáîçò êáé ôçò åöáñìïãÞò ôùí ðåñéïñéóôéêþí ìÝôñùí ðïõ åðéâëÞèçêáí ôï ôåëåõôáßï äßìçíï ôüóï óôçí äïìÞ ìåôáíáóôþí óôï îåíïäï÷åßï "Ãáëáîßáò" óôï Ðïñôï÷Ýëé êáé ãåíéêÜ óôïí ÄÞìï Åñìéïíßäáò ãéá ôçí åöáñìïãÞ ôïõ ðåñéïñéóìïý êõêëïöïñßáò ôùí ðïëéôþí. Ç ¸íùóç ìáò Ý÷ïíôáò ùò ðñùôáñ÷éêü óêïðü ôçí áóöÜëåéá ôùí ìåëþí ôçò êáôÜ ôçí åêôÝëåóç ôùí êáèçêüíôùí ôïõò êáôÝèåóå áßôçìá óôç õðåýèõíç éáôñü ôçò êéíçôÞò ìïíÜäáò ôïõ Å.Ï.Ä.Õ. ôçò ÊÏÌÕ Áñãïëßäáò ç ïðïßá áíôáðïêñßèçêå Üìåóá. Åõ÷áñéóôïýìå ôçí Éáôñü êá. ÍÅËÁ Áéêáôåñßíç êáèþò êáé ôï ðñïóùðéêü ôçò êéíçôÞò ìïíÜäáò ãéá ôçí Üøïãç óõíåñãáóßá. ÌÅÍÏÕÌÅ ÁÓÖÁËÅÉÓ. (Eurokinissi-ÐÁÐÁÄÏÐÏÕËÏÓ ÂÁÓÉËÇÓ)

Κορονοϊός: Εκρηκτική η κατάσταση στην Κίνα – Οχυρώνεται με μέτρα ο πλανήτης

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ διαβεβαίωσε το Σάββατο ότι “το φως της ελπίδας είναι μπροστά μας”, την ώρα που η χώρα του είναι αντιμέτωπη με μια έκρηξη των κρουσμάτων κορονοϊού, έπειτα από την αιφνιδιαστική άρση των υγειονομικών περιορισμών.

Τρία χρόνια μετά τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην πόλη Ουχάν, η Κίνα τερμάτισε στις 7 Δεκεμβρίου τη δρακόντεια πολιτική της “μηδενικής covid”.

Μετά την άρση των περιορισμών τα νοσοκομεία στην Κίνα γέμισαν από ασθενείς με κορονοϊό, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένους, ενώ και τα αποτεφρωτήρια έχουν φτάσει στα όριά τους. Σε πολλά φαρμακεία εξάλλου παρατηρείται έλλειψη αντιπυρετικών

“Η πρόληψη και ο έλεγχος της επιδημίας εισήλθαν σε νέα φάση. Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο“, αλλά “το φως της ελπίδας είναι μπροστά μας“, διαβεβαίωσε ο Σι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα για το νέο έτος.

Πρόκειται για το δεύτερο δημόσιο σχόλιο που κάνει ο Κινέζος πρόεδρος για την επιδημία αυτή την εβδομάδα. Τη Δευτέρα είχε ζητήσει από τους κατοίκους της Κίνας να λάβουν μέτρα “για να προστατεύσουν αποτελεσματικά τη ζωή των κατοίκων”.

Οι αρχές ανακοίνωσαν για το Σάββατο περισσότερα από 7.000 κρούσματα covid και έναν θάνατο. Οι αριθμοί αυτοί όμως δεν φαίνεται να αντιστοιχούν στην πραγματικότητα.

Η Κίνα διατηρεί σε μεγάλο βαθμό κλειστά τα σύνορά της στους ξένους πολίτες από το 2020. Οι αρχές δεν δίνουν τουριστικές βίζες εδώ και σχεδόν τρία χρόνια και επιβάλλουν στους ταξιδιώτες υποχρεωτική καραντίνα με την άφιξή τους. Το μέτρο καταργείται από τις 8 Ιανουαρίου αλλά το αρνητικό τεστ 48 ωρών θα παραμείνει υποχρεωτικό. Παράλληλα από την ίδια ημερομηνία οι Κινέζοι θα μπορούν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Ωστόσο για προληπτικούς λόγους αρκετές ευρωπαϊκές χώρες – ανάμεσά τους η Γαλλία και η Ιταλία–, αλλά και άλλες στον κόσμο, όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, ανακοίνωσαν ότι θα ζητούν αρνητικό τεστ covid από τους ταξιδιώτες που φτάνουν στο έδαφός τους προερχόμενοι από την Κίνα. Τελευταίες στη λίστα μπήκαν η Αυστραλία και ο Καναδάς.

Από την πλευρά τους οι χώρες μέλη της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν την Τετάρτη την κοινή αντίδρασή τους, όπως ανακοίνωσε χθες η Σουηδία η οποία αναλαμβάνει από σήμερα την εναλλασσόμενη προεδρία του μπλοκ.

Η Στοκχόλμη επεσήμανε ότι αποφάσισε να ενεργοποιήσει το IPCR, ένα εργαλείο που επιτρέπει στο υπουργικό συμβούλιο να αντιδρά άμεσα σε καταστάσεις κρίσης.

Τα προληπτικά μέτρα που έλαβαν πολλές χώρες είναι “κατανοητά” λόγω της έλλειψης πληροφόρησης από το Πεκίνο, εκτίμησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

“Απουσία ολοκληρωμένων πληροφοριών από την Κίνα είναι κατανοητές ότι χώρες λαμβάνουν μέτρα τα οποία εκτιμούν ότι θα προστατεύσουν τον πληθυσμό τους“, σημείωσε.

Ωστόσο το Διεθνές Συμβουλίο Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe)—το οποίο εκπροσωπεί περισσότερα από 500 αεροδρόμια στ 55 ευρωπαϊκές χώρες—φαίνεται να διαφωνεί. “Αυτές οι μονομερείς ενέργειες έρχονται σε αντίθεση με την εμπειρία και τα δεδομένα που συγκεντρώσαμε τα τρία προηγούμενα χρόνια”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Το Πεκίνο διαβεβαιώνει ότι τα στοιχεία που δίνει για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα ήταν πάντα διαφανή.

Χάρη στην πολιτική “μηδενικής covid” ο πληθυσμός της Κίνας είχε προστατευθεί σε μεγάλο βαθμό από την επιδημία, χάρη στα μαζικά διαγνωστικά τεστ, την αυστηρή παρακολούθηση των μετακινήσεων, αλλά και με την επιβολή lockdown σε ολόκληρες περιοχές μετά τον εντοπισμό λίγων κρουσμάτων και την απομόνωση σε ειδικά κέντρα καραντίνας όσων βρίσκονταν θετικοί στην covid.

Τα ακραία αυτά μέτρα, που απομόνωσαν σε μεγάλο βαθμό την Κίνα από τον υπόλοιπο κόσμο, επέφεραν ισχυρό πλήγμα στην οικονομία της χώρας, ενώ τον Νοέμβριο ξέσπασαν διαδηλώσεις κατά των υγειονομικών περιορισμών.