Κορονοϊός: Ελεύθερος ο αρχηγός της τουρκικής μαφίας

Ο Αλαατίν Τσακιτζί, αρχηγός της τουρκικής μαφίας, αφέθηκε σήμερα ελεύθερος από τις τουρκικές αρχές χάρη στο νέο νόμο που προβλέπει την απελευθέρωση περίπου 90.000 κρατουμένων, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορονοϊού στις φυλακές της Τουρκίας.

Ο Τσακιτζί είχε καταδικαστεί για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, για ηθική αυτουργία σε δεκάδες δολοφονίες, για υποκίνηση επιθέσεων και για προσβολή του προσώπου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Αλ Καπόνε της Τουρκίας κατά τη δεκαετία του ‘80, είχε κατηγορηθεί το 1995 για τη δολοφονία της συζύγου του μπροστά στο γιο τους, αλλά είχε καταφέρει να διαφύγει στο εξωτερικό. Μετά την έκδοσή του το 2004 από την Αυστρία, βρίσκονταν στις τουρκικές φυλακές, αν και ο αρχηγός του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, είχε προσπαθήσει σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις να πείσει τον Ερντογάν, με αντάλλαγμα τις ψήφους της παράταξής του, να του δώσει χάρη, χωρίς ωστόσο να το καταφέρνει.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν εκφράσει έντονα την αντίδρασή τους στο νέο νόμο που επιτρέπει σε κατάδικους να εκτίουν την ποινή τους κατ’ οίκον ή σε υπόδικους να απελευθερώνονται λόγω κορονοϊού, υποστηρίζοντας ότι απελευθερώνονται εγκληματίες και όχι πολιτικοί κρατούμενοι, δημοσιογράφοι και δικηγόροι που έχουν φυλακιστεί μόνο και μόνο για τα πολιτικά τους πιστεύω.