Κορονοϊός – Ελλάδα: Αυτά είναι τα «κλειδιά» για την άρση των μέτρων

Για την χρονική περίοδο αλλά και για το πώς θα αρχίσει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, μίλησε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του καθηγητή στον ΣΚΑΪ: «Παγιώθηκε αυτό που θέλαμε. Φτάσαμε σε ένα σημείο να μετράμε μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων και έτσι το ελληνικό κράτος είναι έτοιμο να προχωρήσει στο επόμενο βήμα το οποίο είναι και το πιο δύσκολο αυτή την στιγμή γιατί θα μας δείξει πόσο βάθος έχει αυτό που υπάρχει αυτή την στιγμή δηλαδή ο χαμηλός αριθμός κρουσμάτων, ασυμπτωματικών κλπ στην κοινότητα».

Όπως εξήγησε, από τις 4 Μαϊου μπορούμε να περιμένουν την άρση των μέτρων. «Αυτό που κάνουμε είναι να δίνουμε μια περίοδο 14 ημερών που είναι και η επώαση της νόσου ώστε οποιαδήποτε διασπορά ή διαφυγή έχει γίνει μέσω σημείων, κέντρων διασποράς της νόσου, υπερμετάδοση κλπ που συνέβησαν κάτι λίγα τις προηγούμενες μέρες να παγιωθεί αυτή η κατάσταση και να μπορέσουμε να ξεφύγουμε. Είναι και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς που μεσολαβεί και νομίζω ότι αμέσως μετά από αυτό θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε μια διαδικασία μέτρων τα οποία θα έχουν στόχο να κρατήσουμε το όφελος που είχαμε μέχρι τώρα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Δηλαδή την προστασία του συστήματος υγείας που τα καταφέραμε και την προστασία των ευαίσθητων ομάδων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα βήματα των πολιτών

Όπως επεσήμανε ο κ. Γώγος, τα κλειδιά για την άρση των μέτρων είναι τα εξής:

  • Απόσταση. Με αυτήν θα ζήσουμε για όσο χρειαστεί. Αν συνεχιστεί η ροη κρουσμάτων παγκοσμίως θα παραμείνει μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο.
  • Yγιεινή των χεριών
  • Όχι φιλιά και επαφές έτσι ώστε να αποφύγουμε την μετάδοση με τα σταγονίδια και το στόμα.
  • Μάσκες όταν είμαστε σε απόσταση λιγότερο από 2 μέτρα καθώς και οπουδήποτε υπάρχει συνωστισμός (σε μαγαζιά, σε υπηρεσίες, σε συγκοινωνίες, καφετέριες κλπ).

Παράλληλα τόνισε ότι η υπερμετάδοση του ιού γίνεται όταν βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους και σε μέρη με μεγάλη συνάθροιση.

«Αρχικά θα ανοίξουν μικρά καταστήματα και ταυτόχρονα άρση περιορισμών κυκλοφορίας μέσα στην πόλη, όχι ταξίδια, όχι μετάβαση από το ένα μέρος στο άλλο τουλάχιστον μέχρι να ελέγχθει η κατάσταση.

Αυτά θα έχουν να κάνουν με παράλληλες ενέργειες. Πάντα θα υπάρχει το διάστημα των 14 ημερών για να βλέπουμε το αποτέλεσμα. Για να ξέρουμε ότι δεν έχει γίνει διασπορά» .