Κορονοϊός – Ελλάδα: Αυτό είναι το σχέδιο για να σωθεί ο τουρισμός

Η σταδιακή άρση των μέτρων για τον κορονοϊό έχει ξεκινήσει στη χώρα μας και πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται τι θα συμβεί με τον τουρισμό.

Το κυβερνητικό σχέδιο για την επόμενη μέρα του τουρισμού, σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» έχει τους εξής πέντε άξονες:

  • Υγειονομικός: Οπως αναφέρει, προετοιμάζονται ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία, τις μαρίνες, τα αεροπλάνα, τα τουριστικά λεωφορεία, το yachting, την ακτοπλοΐα και τις οδικές πύλες εισόδου της χώρας. Είναι ρεαλιστικά, λέει ο υπουργός, και προσθέτει πως οι όροι θα είναι τέτοιοι ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών και η φήμη των προορισμών. Οι ομάδες εργασίας του υπουργείου Τουρισμού που επεξεργάζονται τα πρωτόκολλα αυτά σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, θα τα ανακοινώσουν πιθανότατα αύριο, Δευτέρα, και θα τα θέσουν σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Σημειώνεται ότι το θέμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τον τουρισμό και τις μεταφορές αναδεικνύεται σε κεντρικό ζήτημα εν όψει της επανεκκίνησης του τουρισμού, όποτε και αν γίνει. Ουσταστικά, φορείς, επιχειρήσεις «Θέλουμε να είμαστε οι πρώτοι στην Ευρώπη που θα ανακάμψουν», λέει ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και πολιτική ηγεσία αναζητούν τρόπους για το πώς θα διασφαλιστεί αφενός η υγεία εργαζομένων και επισκεπτών, αφετέρου πώς θα αποφευχθούν η δυσφήμηση και πιθανές νομικές κυρώσεις κατά επιχειρήσεων σε περιπτώσεις κρουσμάτων κορoνοϊού.
  • Μειώσεις φόρων: Προετοιμάζονται κοστολογημένες προτάσεις και μέτρα στήριξης των εργαζομένων που δεν θα απορροφηθούν εφέτος από τις επιχειρήσεις και προγράμματα επιδότησης της εργασίας και των εργαζομένων. Εξετάζεται η μείωση του ΦΠΑ (από 1ης Ιουνίου 2020 και για όσο χρόνο χρειαστεί) διαμονής στο 6%, όλης της εστίασης στο 13%, της υπηρεσίας του τουριστικού πακέτου στο 13%, των εγχώριων μεταφορών στο 13% και του θαλάσσιου τουρισμού στο 13%.
  • Διπλωματικός: «Ο ελληνικός τουρισμός θα είναι έτοιμος να υποδεχθεί τουρίστες. Αν όμως η γερμανική κυβέρνηση, η ρωσική, η ισραηλινή, η κυβέρνηση των ΗΠΑ βάζουν σε καραντίνα όσους επιστρέφουν από την Ελλάδα, τότε δεν θα έρθει κανένας τουρίστας. Κανείς δεν θα έρθει για λίγες μέρες για να καθίσει μετά για δύο εβδομάδες στο σπίτι του. Χρειάζονται διπλωματικές κινήσεις. Ηδη, ομάδες εργασίας δουλεύουν με συγκεκριμένες χώρες για να μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σύνορά μας το συντομότερο δυνατόν» τονίζει ο κ. Θεοχάρης. Τέτοιες χώρες είναι η Αυστρία, το Ισραήλ, η Κύπρος, η Δανία, η Νορβηγία, η Τσεχία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία.
  • Διεθνείς επαφές: Πρόκειται κυρίως για επαφές με tour operators και διεθνή μέσα ενημέρωσης. Ο
    υπουργός Τουρισμού επιδιώκει προσέγγιση με tour operators που θέλουν πραγματικά να συνεργαστούν με την Ελλάδα. Για παράδειγμα, ο CEO της TUI μιλώντας στο Dier Spiegel δήλωσε ότι «εμείς θέλουμε να
    δουλέψουμε με χώρες οι οποίες κάνουν κάτι για να ενεργοποιήσουν τον τουρισμό, όπως οι Ελλάδα, Πορτογαλία, Κύπρος».
  • Προβολή της χώρας: Τις επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμη μια νέα διαφημιστική καμπάνια, για στοχευμένη προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Πηγή: «Το Βήμα της Κυριακής»