Κορονοϊός – Ελλάδα: Αλαλούμ – μεταδίδεται ο ιός με τα τρόφιμα;

«Δεν υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα αποτελούν πηγή ή δίοδο μετάδοσης του νέου ιού», υποστηρίζει ο ΕΟΔΥ – «Ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να μολύνει τα τρόφιμα», προειδοποιεί ο ΕΦΕΤ

Με βάση τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα αποτελούν πηγή ή δίοδο μετάδοσης του νέου ιού, αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ΕΟΔΥ.

«Επιστήμονες και αρχές σε όλο τον κόσμο, που παρακολουθούν την εξάπλωση του ιού, δεν έχουν αναφέρει περιπτώσεις μετάδοσης του ιού μέσω των τροφίμων», τονίζει σε σχετική ανακοίνωση.

«Ωστόσο», συμπληρώνει ο ΕΟΔΥ, «το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας σας συστήνει τα παρακάτω ως καλές πρακτικές υγιεινής κατά τον χειρισμό και την προετοιμασία των τροφίμων όπως:

  • Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν, κατά την διάρκεια και μετά την προετοιμασία φαγητού.
  • Επιμελές πλύσιμο των χεριών κατά την εναλλαγή χειρισμού ωμού και μαγειρεμένου φαγητού.
  • Αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια κατά την παρασκευή του φαγητού.
  • Επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν την κατανάλωση φαγητού.
  • Χρήση διαφορετικών μαχαιριών και ξύλων κοπής για τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα.
  • Καλό μαγείρεμα των τροφίμων, ειδικά του κρέατος και των προϊόντων του.
  • Καλός καθαρισμός επιφανειών και σκευών ιδιαίτερα μετά τον χειρισμό ωμών τροφίμων (όπως κρέας,πουλερικά, θαλασσινά)
  • Δεν καταναλώνουμε άρρωστα ζώα ή ζώα που έχουν πεθάνει από κάποια ασθένεια.»

«Βόμβα» από τον ΕΦΕΤ: Ο ιός μεταδίδεται και μέσα από τα τρόφιμα

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη αποφυγή της διάδοσης του νέου κοροναϊού SARS-CoV-2 στη χώρα, ενημερώνει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις τροφίμων για το πώς να πλένουν τα χέρια τους, πότε, αλλά και το τι πρέπει να προσέχουν κατά τις αγορές τροφίμων.

Συγκεκριμένα, στο σημείωμά του προς τους καταναλωτές αναφέρει χαρακτηριστικά πως «ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να μολύνει τα τρόφιμα κατά την προετοιμασία τους ή το χειρισμό τους με βρώμικα χέρια ή εκθέτοντάς τα σε μολυσματικά σταγονίδια όταν βήχει ή/και φτερνίζεται. Η σωστή εφαρμογή των καλών πρακτικών υγιεινής είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της μόλυνσης των τροφίμων με τον κοροναϊού SARS-CoV-2. Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις αγορές ή/και την κατανάλωση τροφίμων».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Κυρώσεις στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια επέβαλαν οι ΗΠΑ
15 Ιανουαρίου, 2025
Παύλος Μαρινάκης: Ο Κωνσταντίνος Τασούλας έχει ενωτικά χαρακτηριστικά
15 Ιανουαρίου, 2025
Bloomberg: Ο Πούτιν θα απαιτήσει στις διαπραγματεύσεις με τον Τραμπ η Ουκρανία να μην μπει ποτέ στο ΝΑΤΟ
15 Ιανουαρίου, 2025
H Kύπρος εντάσσεται σε τρία αμυντικά προγράμματα των ΗΠΑ με απόφαση Μπάιντεν
15 Ιανουαρίου, 2025
Παραιτήθηκε η υπουργός Άμυνας της Ελβετίας Βιόλα Άμχερντ
15 Ιανουαρίου, 2025
Συντάξεις: Σοκαριστικά νέα αν έχετε τόση σύνταξη
Συντάξεις: Σοκαριστικά νέα αν έχετε τόση σύνταξη
15 Ιανουαρίου, 2025
Πτώση ασανσέρ στον «Ερυθρό Σταυρό»: «Κατασκευαστικό λάθος» έδειξε η πραγματογνωμοσύνη
15 Ιανουαρίου, 2025
Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 1-1: Χωρίς νικητή το ντέρμπι
15 Ιανουαρίου, 2025
Ζάκυνθος: Έκρηξη σε υπό κατασκευή σπίτι – Τραυματίστηκαν 2 εργάτες
15 Ιανουαρίου, 2025
Στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα απονεμηθεί το Διεθνές Βραβείο Καρλομάγνου
15 Ιανουαρίου, 2025