Κορονοϊός – Ελλάδα: Αλαλούμ – μεταδίδεται ο ιός με τα τρόφιμα;

«Δεν υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα αποτελούν πηγή ή δίοδο μετάδοσης του νέου ιού», υποστηρίζει ο ΕΟΔΥ – «Ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να μολύνει τα τρόφιμα», προειδοποιεί ο ΕΦΕΤ

Με βάση τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα αποτελούν πηγή ή δίοδο μετάδοσης του νέου ιού, αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ΕΟΔΥ.

«Επιστήμονες και αρχές σε όλο τον κόσμο, που παρακολουθούν την εξάπλωση του ιού, δεν έχουν αναφέρει περιπτώσεις μετάδοσης του ιού μέσω των τροφίμων», τονίζει σε σχετική ανακοίνωση.

«Ωστόσο», συμπληρώνει ο ΕΟΔΥ, «το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας σας συστήνει τα παρακάτω ως καλές πρακτικές υγιεινής κατά τον χειρισμό και την προετοιμασία των τροφίμων όπως:

  • Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν, κατά την διάρκεια και μετά την προετοιμασία φαγητού.
  • Επιμελές πλύσιμο των χεριών κατά την εναλλαγή χειρισμού ωμού και μαγειρεμένου φαγητού.
  • Αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια κατά την παρασκευή του φαγητού.
  • Επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν την κατανάλωση φαγητού.
  • Χρήση διαφορετικών μαχαιριών και ξύλων κοπής για τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα.
  • Καλό μαγείρεμα των τροφίμων, ειδικά του κρέατος και των προϊόντων του.
  • Καλός καθαρισμός επιφανειών και σκευών ιδιαίτερα μετά τον χειρισμό ωμών τροφίμων (όπως κρέας,πουλερικά, θαλασσινά)
  • Δεν καταναλώνουμε άρρωστα ζώα ή ζώα που έχουν πεθάνει από κάποια ασθένεια.»

«Βόμβα» από τον ΕΦΕΤ: Ο ιός μεταδίδεται και μέσα από τα τρόφιμα

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη αποφυγή της διάδοσης του νέου κοροναϊού SARS-CoV-2 στη χώρα, ενημερώνει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις τροφίμων για το πώς να πλένουν τα χέρια τους, πότε, αλλά και το τι πρέπει να προσέχουν κατά τις αγορές τροφίμων.

Συγκεκριμένα, στο σημείωμά του προς τους καταναλωτές αναφέρει χαρακτηριστικά πως «ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να μολύνει τα τρόφιμα κατά την προετοιμασία τους ή το χειρισμό τους με βρώμικα χέρια ή εκθέτοντάς τα σε μολυσματικά σταγονίδια όταν βήχει ή/και φτερνίζεται. Η σωστή εφαρμογή των καλών πρακτικών υγιεινής είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της μόλυνσης των τροφίμων με τον κοροναϊού SARS-CoV-2. Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις αγορές ή/και την κατανάλωση τροφίμων».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ανησυχία στους κτηνοτρόφους για την ευλογιά των αιγοπροβάτων
13 Δεκεμβρίου, 2024
Θάνατος νέου στη Δυτική Όχθη: Η Παλαιστινιακή Αρχή παραδέχεται πως αυτή ευθυνόταν
13 Δεκεμβρίου, 2024
Live η τρίτη μέρα της συζήτησης επί του προϋπολογισμού στη Βουλή – Την Κυριακή οι ομιλίες των αρχηγών
13 Δεκεμβρίου, 2024
Αστυνομικός της Βουλής: Η μητέρα του 45χρονου γνώριζε για την κακοποίηση των εγγονιών της
13 Δεκεμβρίου, 2024
Αναβρασμός στη Λάρισα για τη σεξουαλική παρενόχληση μαθήτριας από αγόρι του σχολείου – Διενεργείται προανάκριση από την εισαγγελία
13 Δεκεμβρίου, 2024
Προφυλακιστέοι οι δυο Τούρκοι για τη διπλή δολοφονία στη Γλυφάδα
13 Δεκεμβρίου, 2024
Κώστας Πηλαδάκης: Δεσμεύεται η περιουσία του – Κατηγορείται για φοροδιαφυγή και απάτη
13 Δεκεμβρίου, 2024
Φρίκη για 78χρονη στην Κυψέλη – Ο γιος της τη χτύπησε, της έριξε πετρέλαιο και προσπάθησε να της βάλει φωτιά
13 Δεκεμβρίου, 2024
Κουκουλοφόροι μπήκαν στο σπίτι της, την έδεσαν και της πατούσαν το κεφάλι με τα πόδια – Θρίλερ για 54χρονη Λαρισαία
13 Δεκεμβρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: Δέντρο έπεσε σε ακάλυπτο πολυκατοικίας εξαιτίας της κακοκαιρίας Bora
13 Δεκεμβρίου, 2024